Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem? Távol van tőlem a segítség, pedig jajgatva kiáltok! (Zsolt 22,2)

Pétert tehát a börtönben őrizték, a gyülekezet pedig buzgón imádkozott érte Istenhez. (ApCsel 12,5)

Curie verseny a környezettudatosság jegyében

A reál hét programsorozatát a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány által meghirdetett Környezetvédelem Emlékverseny zárta.

Miért fontos ez a verseny?

A klímaváltozás tekinthető talán az emberiséget érő legnagyobb fenyegetésnek. A globális felmelegedés által okozott különböző jelenségek már most arra utalnak, hogy a korábban gondoltnál nagyobb és fenyegetőbb károkkal kell számolnunk.

Állat-növényfajok halhatnak ki, mert megszűnik az életterük.

Bővebben...

„Keresem ősöm udvarát….”

A szeghalmi Péter András Gimnázium ebben a tanévben is megrendezte irodalmi, nyelvi és kommunikációs versenyét a fenti címen. Immár 15. alkalommal szervezték meg ezt a versenyt.

A verseny minden évben egy irodalmi korszak vagy neves személyiség köré épül, az idei év témája Radnóti Miklós és kora volt.

Az első forduló rajzos és Radnóti életét és költészetét felölelő feladatsorát legjobban kitöltő tíz csapat jutott a döntőbe. Iskolánkból a Csikóhalak elnevezésű trió – Kohut Gyöngy, Teremi Dóra, Izsó Éva 9. C osztályos tanuló – kapott lehetőséget a további versenyzésre.

A verseny második fordulóját 2020. február 14 - én rendezték meg. Nagy izgalommal utaztunk Szeghalomra a megmérettetésre.

Bővebben...

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar”

2020. január 17-én került megrendezésre az országos Kölcsey Ferenc szavaló- és népdaléneklési verseny Orosházán. A versenyre meghívást kaptak az orosházi és környékbeli diákok, az ország evangélikus iskoláiban tanulók, valamint a határon túli testvériskola növendékei is.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó szavalóversenyt először 2003 januárjában szervezte meg a Székács József Evangélikus Iskola. A szavalóversenyen kötelezően egyik évben nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, másik évben pedig Vörösmarty Mihály Szózatát szavalják a diákok. Ebben az évben a Szózatot hallhattuk a versenyzőktől.

Bővebben...

Hol van az Isten?

A múlt hétvégén Déván, a Téglás Gábor Elmélet Líceumban  járt iskolánk maroknyi csapata a XVII. Adventi koszorú versmondó versenyen. Két héttel a szavalóverseny előtt egyedül a Dani gyerek mutatott érdeklődést a részvételre. De ő nagyon. Mondom neki, de Danikám, egy gyerekkel nem utazunk Erdélybe, ha lennétek legalább hárman, akkor talán. És láss csodát, másnapra összeállt az utazóstáb, két nappal később már konkrét versekkel jöttek, sőt öt nappal a verseny előtt már a szöveget is tudták. Nagyjából. Egyetlen kételyem Dani versválasztása kapcsán merült fel. Reményik Sándor: Téli rózsatő, kezdi a verset. Dani, ez mitől istenes vers? Zsuzsa néni, bele lehet magyarázni, négyszer elhangzik a „hisztek-e benne”, meg amúgy is, Reményik vers. Na és? Én látom a rózsatőben Isten jelenlétét. Ha te látod, akkor mondd el úgy, hogy én is lássam!

Az indulás előtt még kinyomtattam a versek szövegét, az ördög sosem alszik, láttunk már lefagyott versmondót. Érkezés után még volt egy röpke óránk a vacsoráig. Meghallgattam a verseket. Dóri kedves magabiztossággal kezelte a szöveget, Máté bájos lelkesedéssel, Dani maradt a végére. Nézem a papírt, nálam egy „m” betűvel több van, mint amit eddig hallottam. Dóri, nézz már rá a neten az utolsó sorra, talán csak rossz szöveget nyomtattam ki. És minden verzióban ott éktelenkedik utolsó betűként az „m”. Az oké, hogy háromszor benne van a „hisztek-e benne”, de ha negyedszer, zárásként, sortöréssel, „hisztek-e bennem?” kérdés szerepel, akkor miről is szól a vers? Hát, igen, ezt egy kicsit benéztem, magyarázkodik a fiú.

Bővebben...

Az első, hagyományteremtőnek szánt matematika verseny angol nyelven középiskolásoknak

(ELTE Origó Nyelvi Centrum szervezésében)

 

A verseny mottója: „A matematika magányos kutatói területnek számíthat a laikus szemében, valójában nagyon is lehet kollektív tevékenység.”

Füredi Zoltán

 

2019. november 25-én Budapesten, a Baross utcai ELTE Origó Nyelvi Centrumban rendezték meg középiskolásoknak az első, hagyományteremtőnek szánt matematika versenyt angol nyelven. Az ország minden területéről Nyíregyházától Sopronig érkeztek versengeni vágyó diákok. Korcsoportonként 18-18 csapat állt rajthoz. 

Bővebben...

Korál énekverseny

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium két tanulója, Himer Tünde és Dombi Lilla ismét beneveztek az albertirsai országos korál énekversenyre, melyet minden évben ősszel rendeznek meg. Október 18-án vettünk részt a megmérettetésen. A regisztráció után közös éneklés következett, majd korcsoportonként kellett elénekelni a kihúzott dalt és a szabadon választott éneket. A zsűri Himer Tünde szép előadását kiemelt arany minősítéssel, Dombi Lilla énekét ezüst fokozattal jutalmazta. Ismét gazdagabbak lettünk sok nagyon szép korál ének megismerésével.

Bővebben...

Mesét mondtunk

2019. november 15 – én Benedek Elek halálának 90. évfordulója alkalmából mesemondó versenyt rendeztek a szarvasi Székely Mihály Szakközépiskolában. A verseny a Szarvasért Alapítvány támogatásával jött létre immár 4. éve.

A versenyt több kategóriában hirdették meg: Óvodás, általános iskola alsó, felső tagozat, középiskola, főiskola.

Az iskolánkból 5 tanuló nevezett a középiskolás kategóriában a versenyre.

Bővebben...

Székesfehérvárott gyúrt a gyalag

Színjátszóink a VIII. PIF-en           

Október 27-én a Vajda Színjátszó Kör látogatást tett koronázó városunkban. Írhatnám nem kevéssé fellengzősen, meghódítottuk Alba Regiát, noha nem csatába vonultunk, és induláskor fogalmunk sem volt szereplésünk fogadtatásáról.

A két napos országos amatőr színjátszó találkozó, hivatalos nevén Paál István Fesztivál, második versenynapjára érkeztünk. Helyezést illetően nagy reményeket nem fűztünk a versenyhez. Több okból kifolyólag sem. A legtöbb fellépő egész estés produkciót mutatott be. Nem voltam benne biztos, hogy a mi alig húsz perces darabunkat érdemes a versenyprogramban indítani. A másik ok, nem diákszínjátszóknak hirdették a versenyt, hanem amatőr csoportoknak, sok éves színjátszó múlttal rendelkező felnőtt társulatoknak.

Bővebben...

Országos szinten mérték össze a tudásukat oroszosaink

2019. szeptember 22-23. között került megrendezésre a Tolsztoj Társaság és a Magyar- Orosz Együttműködésért Egyesület által szervezett orosz nyelvi és kulturális verseny országos döntője a Lakiteleki Népfőiskolán. Iskolánkból idén egy csapat kvalifikálta magát a döntőre. A csapat tagjai: Borza Bettina, Lustyik Anna 12.A, és jómagam, Pribelszki Boglárka 12.C osztályos tanulók. A döntőbe jutáshoz előzetesen valamilyen orosz nyelvvel vagy kultúrával kapcsolatos programot kellett szerveznünk, amit prezentáció formájában dokumentáltunk és küldtünk el a verseny szervezőinek. A mi csapatunk Mengyelejev dolgozószobáját próbálta megvalósítani egy volt vajdás diák segítségével. Az öveges labor egy részét rendeztük be, ahol a diákoknak különböző Mengyelejevhez kapcsolódó feladatokat, rejtvényeket kellett megoldaniuk, illetve látványos kémia kísérleteket is kipróbálhattak.

Bővebben...

Madarak, vadak, rokonok….

A Duna Művészeti Mestere címmel írtak ki ebben az évben is pályázatot, melynek célja: megőrizni vizeink tisztaságát a jövő nemzedékének, továbbá felhívni a diákok figyelmét e téma fontosságára nemzetközi szinten a Duna folyó vízgyűjtő területén. Minden év június 5.-én tartják a környezetvédelmi világnapot, ezt mi igen nagy odaadással és több héten át tartó szorgalmas munkával ünnepeltük meg.

Szokatlan módon kizárólag szobor, illetve kisfilm kategóriákat fogadtak el csupán a versenykiírásban. Ez a kihívás már önmagában is elég volt ahhoz, hogy iskolánk első ízben két korosztályos csapattal induljon ezen a megméretetésen.

A Körös jelenléte ösztönzőleg hatott ránk, hiszen a szobrok készítéséhez hulladékok és a folyók mellett található természetes anyagok szolgáltatták az alapanyagot: nád, buga virágzat, agyag, kagylók, halpreparátumok, gallyak…

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen