Mert az Úr szereti a jogosságot… (Zsolt 37,28a)

Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené! (Lk 20,25)

A jövő elkezdődött...

Már sokszor bizonyítottuk, hogy intézményünk elkötelezett a természettudományos oktatás színvonalának emelése és népszerűsítése tekintetében, törekszünk a diákok minél szélesebb körében felkelteni az érdeklődést a természettudományok iránt és egyúttal olyan területekkel, szakirányokkal megismertetni őket, amelyek az utóbbi időben erősödtek meg, esetleg kevésbé ismertek, de remek lehetőségek rejlenek bennük.

A jövő egyik legnépszerűbb műszaki területe és egyik legfontosabb irányvonala a mechatronika lehet. A felvételi adatok azt mutatják, hogy a műszaki pályák presztízse folyamatosan emelkedik és szakemberek előrejelzése szerint az egyik legkeresettebb szak lesz mindenhol, ahol automatizált technológiákat használnak. A minket körülvevő gépek automata részeinek gyártásánál van szükség ezekre a szakemberekre, hiszen nincs a korszerű iparnak olyan területe, ahol ne lennének robotok, gyártósorok, de ilyen alapon működik körülöttünk a háztartás, a mosógép, a mikró, a mosogatógép is.

Ez a jövő!

Természetesen fontos, hogy az alkalmazott módszerek, lehetőségek minél változatosabbak legyenek, hogy minél több diák érdeklődését felkeltsük. Ezért folyamatosan keressük a különböző lehetőségeket, irányokat. Idén ősszel az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot hirdetett a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben című programok támogatására. Így kézenfekvő volt, hogy mi is beadtuk pályázatunkat, Robotok kicsiben és nagyban – digitális kompetenciák erősítése címen.

A projekt keretében különböző szakterületeket szeretnénk összekapcsolni, úgy mint fizika, matematika és informatika. A tervezett foglalkozások között programozási ismeretek, robotokkal, illetve szenzorokkal kapcsolatos bemutatók szerepelnek. Iskolánk rendelkezik 9 darab LEGO MINDSTORMS EV3 készlettel, melyeket felhasználva a tanulók megtanulják a programozás alapfogalmait, megismerkednek az automatizálás alaplépéseivel, megvalósíthatják különböző elképzeléseiket, miközben megépítik saját robotjaikat.

A projekt végén elkészült programozható robotok különböző feladatok elvégzésére lesznek alkalmasak. Ezeket a produktumokat korosztályukba tartozó más tanulóknak, és fiatalabb diákoknak is bemutatják.

Szeretnénk bemutatni, hogy a robottechnika milyen fontos a gyakorlatban, ezért a projekt zárásaként üzemlátogatást is szervezünk, amelynek során működő ipari robotokat tekinthetnek meg.

Múlt héten érkezett a hír, hogy az NTP-MTTD-15-0072 jelű pályázatunk nyert és sikerült 1 300 000 Ft vissza nem térítendő támogatáshoz jutnunk projektünk megvalósításához.

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen