Mindazok az izráeliek, férfiak és asszonyok, akiket a szívük arra ösztönzött ..., adományokat hoztak az Úrnak. (2Móz 35,29)

Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által. (1Pt 2,5)

Ösztöndíjátadón jártunk

A Magyarországi Evangélikus Egyház évek óta támogatja az iskoláiba járó tehetséges diákokat. A Schedius Lajosról és Sztehlo Gáborról elnevezett tanulmányi és szociális ösztöndíjakat idén is meghirdették. Azok a diákok részesülhetnek ezekben a támogatásokban, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel, tehetséggel rendelkeznek, és a közösségi, valamint az egyházi élet aktív tagjai. Iskolánkból több diák is pályázott, ahogy tették eddig is minden évben. Közülük az alábbi tanulók részesültek ösztöndíjban:

Bővebben ...

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad”

Szalagavató a Vajdában

Weöres Sándor Tíz lépcső című versével kezdődött a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium szalagavató ünnepsége 2022. november 25-én délután az Alkotmány utcai sportcsarnokban.

Több hónapos előkészítő munka előzte meg a rendezvény megvalósítását, amely során tanáraik vezetésével táncokat tanultak a végzősök. Az alsóbb évesek szervezték az ünnepi műsort, illetve álmodták és valósították meg a díszítést Murányi Viktória tanárnő vezetésével, hogy a megfelelő pompával várják az ünnepelteket.

Bővebben ...

A „Fantasztikus négyes” szegedi kalandjai

 

A múlt hónapban zajlottak a 4ForEurope verseny selejtezői, melyen diákjaink is részt vettek. Három csapatunk indult a digitális, otthon is megoldható feladatok megoldására. A jelentkező négy fős csapataink közül a „Fantasztikus négyes” teljesített fantasztikusan, bejutott a regionális döntőbe. A jó hírrel együtt azonnal előzetes feladatokat is kaptak.

Bővebben ...

In memoriam Dr. Pilishegyi Józsefné (1945-2022)

In memoriam Dr. Pilishegyi Józsefné (1945-2022)

 

Fájó szívvel értesültünk egykori kollégánk, Dr. Pilishegyi Józsefné Győri Erika halálhíréről. 1968-ban végzett matematika-ábrázoló geometria szakos tanárként, és ezt követően több évtizeden át, 2006-ig nemzedékek sorát tanította a szarvasi gimnáziumban. Méltósággal viselt betegség után 2022. november 2-án hunyt el. Végső búcsúztatásán Kitajkáné Szántai Mária igazgató köszönt el tőle a kollégák és tanítványok nevében.

Bővebben ...

Szellemes napunk volt

Néhány évvel ezelőtt az őszi szünet a hagyományos Halloween parti közeledését is jelentette az ünnep iránt lelkesedő diákoknak és tanároknak, az elmúlt évek eseményei azonban ezt a tradíciót is megváltoztatták egy kicsit. Az idén már nem délután gyűltek össze a menzán a vállalkozó kedvű fiatalok, hogy egy kis tea és aprósütemény mellett bolondozzanak, versenyezzenek – ebben az évben bizonyos szempontból tágabb körben emlékeztünk meg erről az angolszász ünnepről.

Bővebben ...

E-sport avagy Kadétok a Neten

2022 októberében a Honvédelmi Sportszövetség a kadétképzésben részvevő iskolák számára meghirdette a Digital Warriors – Legion Kadét Kupa CS:GO versenyét. 50 csapat nevezett, iskolánkból kettő.

Az első forduló küzdelmei után mindkét csapatunk bekerült a legjobb 16 közé. A második fordulóból viszont az országos nyolcas döntőbe már csak egyik csapatunk jutott tovább. A döntőre 2022. október 28-án került sor Budapesten, a Gamerlandban, amire nagy izgalommal készültünk.

Bővebben ...

Tanársírok gondozása az Ótemetőben

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban már több évtizedes hagyomány a 220 éves intézmény egykori tanáraira való emlékezés, különösen mindenszentek és halottak napja környékén. A tiszteletadás egyik formája a tanársírok gondozása. A szarvasi Ótemetőben található síremlékek között a gimnázium két évszázados története során ott munkálkodó jó néhány lelkésztanár nyughelye is megtalálható. A tanulók évente több alkalommal is tiszteletüket teszik a többségében már elhagyatott síremlékeknél, rendbe teszik azokat, koszorúval és virággal díszítik. Végül gyertyát vagy mécsest gyújtanak az elhunyt tanárok emlékére.

Bővebben ...

Hazahoztuk a Laurik-kupát

Városunk másik középiskolája, a Székely Mihály Szakképző Iskola két év kihagyás után rendezhette meg hagyományos kispályás labdarúgó tornáját, amit az idei évtől kezdve - egykori tanáruk emléke előtt tisztelegve - Laurik László Emléktornának hívnak. Ennek megfelelően egy megható megemlékezéssel indítottuk a napot, hogy 9-től aztán a labda vegye át a főszerepet.

Bővebben ...

505!

24„Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, 25de az ÚR beszéde megmarad örökké.” (1Pt 1, 24-25a)

Kedves Olvasók, Keresztyén Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban!

„Boldog születésnapot! Isten éltessen nagyon sokáig!”

Bővebben ...

Nyílt nap a Vajdában

Az elmúlt években a világjárvány miatt nem, vagy csak módosított formában, korlátozott létszámmal volt lehetőség meghirdetni iskolánk bemutatkozó rendezvényét. Az idén viszont újra a szokásos módon várta a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium az érdeklődő diákokat és szüleiket. Nem ez az egyetlen alkalom az ismerkedésre, hiszen részt veszünk a környék valamennyi iskolájában az ott szervezett pályaválasztási szülői értekezleten, és kiállítók voltunk a békéscsabai pályaválasztási vásáron is. Mégis ez a legnagyobb izgalommal várt nap, mivel a legpontosabb információhoz, a legteljesebb benyomáshoz mégiscsak személyesen, az iskolában juthatnak az érdeklődők.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen