Szemem állandóan az Úrra néz, mert ő szabadítja ki lábamat a csapdából. (Zsolt 25,15)

Pál írja: Imádkozzatok értünk, hogy terjedjen az Úr igéje, és úgy dicsőítsék, ahogyan nálatok is, és hogy megszabaduljunk az elvetemült és gonosz emberektől: mert nem mindenkié a hit. De hűséges az Úr, aki megerősít titeket, és megőriz a gonosztól. (2Thessz 3,1–3)

Az első, hagyományteremtőnek szánt matematika verseny angol nyelven középiskolásoknak

(ELTE Origó Nyelvi Centrum szervezésében)

 

A verseny mottója: „A matematika magányos kutatói területnek számíthat a laikus szemében, valójában nagyon is lehet kollektív tevékenység.”

Füredi Zoltán

 

2019. november 25-én Budapesten, a Baross utcai ELTE Origó Nyelvi Centrumban rendezték meg középiskolásoknak az első, hagyományteremtőnek szánt matematika versenyt angol nyelven. Az ország minden területéről Nyíregyházától Sopronig érkeztek versengeni vágyó diákok. Korcsoportonként 18-18 csapat állt rajthoz. 

A verseny célja: Matematikai problémák megoldása közösen, játékosan, angol nyelven.

Téma: 9-10. osztályosok: algebra, geometria, függvénytan, kombinatorika

11-12. osztályosok: algebra, geometria, trigonometria, kombinatorika

Minden iskolából korosztályonként csak egy-egy csapat indulhatott. Diákjaink nagy érdeklődést mutattak a verseny iránt, ezért egy házi döntőt szerveztünk nekik a nyelvi héten.

A győztes csapat vett részt a budapesti döntőn, melynek tagjai Megyik Róza 12. C, Seres Ákos 11. B, Szabó Levente 11.B lett.

4 állomáson, négyféle témakörben kaptak feladatokat a csapatok. Állomásonként 4-4 feladatot kellett angol nyelven értelmezni, megoldani mindössze 20 perc alatt. Minden csapat megkapta az első feladatot a saját témakörében, majd amikor úgy érezték készen vannak, akkor leadták a megoldásaikat és kaphatták a következőt ugyanabban a témakörben egészen addig, míg a kiszabott idő tart. Ha a megoldás rossz volt, akkor visszavihették javításra, vagy elpasszolhatták. Javítás esetén a későbbi jó megoldás annyival kevesebb pontot ért, ahányszor visszavitték javítani. (Tehát többször is lehetett korrigálni.) Ha egy csapat elpasszolt egy feladatot, akkor arra nulla pontot kapott, és ha volt még azon az állomáson feladat, akkor azt megkapta kidolgozásra. A kiszabott idő leteltekor mindenki a következő állomásra lépett, és kezdődött újra a feladatok megoldása.

A verseny végén mindenki ajándékkal távozott.

Nagyon hasznosnak és érdekesnek találtuk ezt a versenyt, de elsősorban tapasztalatszerzés volt a versenyszervezőknek és a nekünk is a célunk. A lebonyolítási rendszer tetszett nekünk, de kevésnek találtuk a feladatmegoldásra szánt időt. A verseny időpontját is körültekintőbben kellene megválasztani, mert most ez az angol nyelvi OKTV időpontjára esett, ami miatt néhány tanuló választani kényszerült, hogy hol jelenjen meg.

                                                                                  

Borzovánné Burai Julianna, szaktanár

 

  • angolmatek
  • angolmatek1
  • angolmatek2

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen