Szemem állandóan az Úrra néz, mert ő szabadítja ki lábamat a csapdából. (Zsolt 25,15)

Pál írja: Imádkozzatok értünk, hogy terjedjen az Úr igéje, és úgy dicsőítsék, ahogyan nálatok is, és hogy megszabaduljunk az elvetemült és gonosz emberektől: mert nem mindenkié a hit. De hűséges az Úr, aki megerősít titeket, és megőriz a gonosztól. (2Thessz 3,1–3)

Országos szinten mérték össze a tudásukat oroszosaink

2019. szeptember 22-23. között került megrendezésre a Tolsztoj Társaság és a Magyar- Orosz Együttműködésért Egyesület által szervezett orosz nyelvi és kulturális verseny országos döntője a Lakiteleki Népfőiskolán. Iskolánkból idén egy csapat kvalifikálta magát a döntőre. A csapat tagjai: Borza Bettina, Lustyik Anna 12.A, és jómagam, Pribelszki Boglárka 12.C osztályos tanulók. A döntőbe jutáshoz előzetesen valamilyen orosz nyelvvel vagy kultúrával kapcsolatos programot kellett szerveznünk, amit prezentáció formájában dokumentáltunk és küldtünk el a verseny szervezőinek. A mi csapatunk Mengyelejev dolgozószobáját próbálta megvalósítani egy volt vajdás diák segítségével. Az öveges labor egy részét rendeztük be, ahol a diákoknak különböző Mengyelejevhez kapcsolódó feladatokat, rejtvényeket kellett megoldaniuk, illetve látványos kémia kísérleteket is kipróbálhattak.

A verseny első napján 11 órakor indultunk el a gimnázium elől Dr. Laukóné Adamik Edit tanárnővel közösen. Megérkezésünk után elfoglaltuk a szállásunkat, majd egy finom ebédet követően már kezdődött is a verseny. Vasárnap délután két írásbeli forduló várt ránk, ahol leginkább az orosz nyelvismeretünkre voltak kíváncsiak. A nap végén a vacsora után két csapattól élménybeszámolót is meghallgathattunk, ugyanis ők már jártak Oroszországban cserediák kapcsolat segítségével. A beszámolók után a közeli szállásra visszaérve lehetőség volt a hotel wellness részlegének kipróbálására, illetve a pihenésre is.

A verseny második napja a szóbeli fordulókkal folytatódott. Korán reggel megreggeliztünk és kíváncsian vártuk, mi is vár ránk a délelőtt folyamán. Az első feladat igazán nagy csapatmunkát igényelt. Csapatom két tagját a terem közepére szólították, ahol egy kis történetet kaptak leírva, természetesen oroszul. Én eközben az asztalnál ülve egy üres lapot kaptam, és az volt a feladatom, hogy ők felváltva „szállították el” a történetet nekem, amit le kellett írnom. Olyan tollbamondásszerűnek mondhatnánk ezt magyarul. Szerencsére igazán jól sikerült együttműködnünk. Ezután megkaptuk az eredeti orosz nyelvű szöveget, ami alapján egy rajzot kellett készítenünk, itt pontozták a kreativitásunkat, illetve hogy mennyire értettük a szöveget. Egy kis pihenő után jött a következő feladat. Prezentációt kellett készítenünk Gagarin és az űrhajózás címmel. Itt természetesen okos eszközeinket is használhattuk. Ezután minden csapat bemutatta a prezentációját. Nagyon sok érdekes és új információt megtudhatunk erről a témáról. Az utolsó feladat jelentette számunkra talán a legnagyobb kihívást. Két mesekezdés közül kellett egyet választanunk, és befejeznünk a mesét 15-20 orosz mondattal, majd előadnunk. Itt minden tudásunkat elővettük, és szerintem egy egészen jól sikerült, kissé humoros mesét alkottunk. Ezzel véget is ért a verseny. A napot egy finom ebéd és az eredményhirdetés zárta. Én úgy gondolom, igazán tartalmas két napot töltettünk el Lakitelken, sok élménnyel és hasznos tapasztalattal gazdagodva, ha a dobogó első három fokára nem is állhattunk fel.

Köszönjük szépen a felkészítést!

Pribelszki Boglárka 12. C

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen