Ekkor Józsué arccal a földre borult előtte, meghajolt, és ezt kérdezte tőle: Mit akar mondani szolgájának az én Uram? (Józs 5,14b)

Emlékezz, Felvidék!

A Rákóczi Szövetség és komáromi Kecskés László Társaság által meghirdetett történelmi vetélkedőre 65 csapat jelentkezett. A téma: 70 éve ért véget a felvidéki magyarság kitelepítése. A „házi feladat” megoldása mindössze 28 csapatnak sikerült, ugyanis nem volt könnyű két szakdolgozati szabályoknak megfelelő fogalmazást elkészíteni maximum 21 oldal terjedelemben. Az egyik az 1945-1948 közötti felvidéki magyar sorsot mutatta be, a másik egy kitelepített magyar család sorsáról szólt.

A pályaművet írók közül 10 csapatot hívtak meg a szóbeli döntőbe, amire 2018. december 15-én került sor a komáromi városháza impozáns dísztermében. A versenyzőket dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte, a zsűrielnök dr. Popély Árpád professzor, a Selye János Egyetem docense, az MTA tagja.

Bővebben...

A „Nagy Mesemondónk”

A "SZARVASÉRT" Alapítvány 2018. november 16-án tartotta a "MESE ÖRÖK" regionális mesemondó versenyét. A verseny korosztályok szerinti bontásban öt kategóriában zajlott. Iskolánkat Ugrai Dániel 10.A osztályos tanuló képviselte a középiskolás kategóriában. A zsűri elnökének rövid értékelése szerint, egy igazi mesemondóval találkozhatott a hallgatóság. Dani vitathatatlan első helyezettként került ki a versenyből, a versenytársak elismerését is kiváltva. 

Gratulálunk neki!

Lauday Marcell a műfordítás élmezőnyében

Az ELTE Origo Nyelvi Centrum 14-20 éves középiskolásoknak hirdetett Szabari Krisztina angol-német fordító és tolmács emlékére rendezett kétfordulós fordítói versenyt angol és német nyelvből. A feladat egy célnyelvi szöveg magyarra fordítása volt. Több mint 400 pályamű értékelése során a második fordulóra az ELTE szakmai zsűrije válogatta be a legjobbnak ítélt 20 versenyzőt mindkét nyelvből. Lauday Marcell 12. B osztályos tanuló bekerült ebbe a válogatott csoportba és 2018. szeptember 14-én, pénteken megmérette műfordítói tehetségét. A döntő három részből állt: egy fordítástechnikai feladatból, egy angol és egy magyar szöveg célnyelvre való fordításából.

Bővebben...

Oroszosok az élvonalban

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói 2018. szeptember 21-én a Lakiteleki Népfőiskolán a Tolsztoj Társaság és a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület által szervezett orosz nyelvi és kulturális verseny országos döntőjén vettek részt. Iskolánkból két csapat is bejutott a döntőbe, az „A” csapat tagjai: Borza Bettina, Koncz Liza és Molnár Pálma, a „B” csapatban pedig Lustyik Anna, Megyik Róza és én, Pribelszki Boglárka versenyeztünk. A döntőbe jutáshoz előzetesen programokat kellett szerveznünk az orosz nyelvvel kapcsolatosan, amit egy prezentáció formájában dokumentáltunk és küldtünk el a verseny zsűrijének, akik aztán kiválasztották a legjobban sikerült tízet, és őket hívták be a döntőbe. Az „A” csapat egy orosz nyelvű szabadulószobát valósított meg, aminek következtében játékosan ismerkedhettek meg iskolánk tanulói az orosz nyelvvel. Nagy örömükre olyanoknak is sikerült kijutniuk a szobából, akik nem tanulnak oroszul. A mi csapatunk pedig egy interaktív kiállítást szervezett, ahol a diákok az orosz kultúrába, illetve a hagyományokba nyerhettek betekintést.

Bővebben...

Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny

Mint arról tavaly áprilisában hírt adtunk, a Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny középiskolai döntőjében a 11-13. évfolyamos korcsoportban Bondor Boglárka, akkor 11. C osztályos tanulónk első helyezést ért el. Ezzel lehetőséget kapott arra, hogy augusztus 20-án a Szent István Bazilika előtt, a 15:00 órakor kezdődő ünnepi műsorban versével felléphessen.

Bővebben...

Szabadulás orosz nyelven

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban az elmúlt években egyre több az orosz nyelvet választó diák. Amellett, hogy egy ma már különlegesnek számító nyelvvel ismerkedhetnek meg a tanulók, számos országos versenyen is részt vettek, ahol dobogós helyezéseket szereztek. A továbbtanulás szempontjából is többen választották ezt a nyelvet, az elmúlt évben ketten jelentkeztek orosz szakra a debreceni illetve a szegedi egyetemre, ahol azóta is sikeresen folytatják tanulmányaikat.

Az idei tanévben a TIT Jurányi Lajos Egyesülete hirdetett orosz nyelvhasználó versenyt, ahová a gimnáziumból 5-en jelentkeztek. Az öt fordulós online versenyen, ahol a záró dolgozat egy adott témában elkészített prezentáció volt, Sebők László (11. A) országos 3., Borza Bettina (10. B) pedig 5. helyezett lett.   

A másik megmérettetési lehetőség a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület és a Tolsztoj Társaság felhívása, aminek célja az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése.

Bővebben...

Hittanverseny

Idén immáron második alkalommal rendezték meg a Békés megyei evangélikus gimnáziumok közötti hittanversenyt. A helyszínt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium biztosította. A vártnál jóval több (19 darab 4 fős) csapat indult a vándorkupáért.

Mezőberény, Orosháza, Békéscsaba és természetesen Szarvas képviseltette magát a nagy megmérettetésben. A hittanverseny témáját József története adta Mózes első könyvéből.

9 óra magasságában megérkeztek a versenyző diákok iskolalelkészeik társaságában. Ezt követően nyitó áhítattal készült Zahorecz Pál, a házigazda gimnázium iskolalelkésze, majd Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony köszöntötte a lelkes ifjúságot.

A bevezető részt követően kezdetét vette a verseny. Öt állomáson kellett a résztvevőknek helyt állniuk. Az első helyszínen Réth Katalin, békéscsabai iskolalelkész társaságában mutathatták be a diákok activity tehetségüket.

Továbbhaladva Szigethy Szilárd, orosházi iskolalelkész zárta kalodába a csapat egy tagját és csak a helyes válasz esetén nyitotta ki a zárat.

Bővebben...

Fúvósok megyei versenye

A szarvasi Chován Kálmán Művészeti Alapiskola 2018 április 19-én rendezte meg a Békés megyei zeneiskolák klarinét, szaxofon, oboa és fagott versenyét. A három évenként sorra kerülő megmérettetésen az általános és középiskolás korosztály vehetett részt , hangszerenként hat korcsoportra bontva. A diákok saját iskolájukban tartott előválogató után nevezhetnek be a versenyre . Így mindig garantált a magas színvonal , ami most különösen érezhető volt . Örvendetes , hogy a középiskolás korosztály is nagy létszámban, és professzionális minőségben adta elő versenyanyagát.

Bővebben...

II. Garai László Területi Idegen Nyelvi Verseny

Folytatva két évvel ezelőtt elkezdett hagyományunkat, idén második alkalommal rendeztük meg a Garai László Területi Idegen Nyelvi Versenyt. A megmérettetés névadója, iskolánk egykori, köztiszteletben álló tanára 1960-tól, 15 éven keresztül tanított a Vajdában magyart, angolt és oroszt, melyek mellett németül, franciául és latinul is beszélt.

A megyehatáron is átívelő, tágabb értelemben vett környékünk nyolc középiskolájának 97 lelkes, német és angol nyelvet tanuló diákja mérette meg magát a kétfordulós küzdelemben. Az írásbeli fordulót március 6-án tartottuk, ahonnan mind a négy kategória legjobbjait hívtuk meg a szóbeli döntőre iskolánkba április 17-én. A 30 tanulónak komoly témákban kellett felkészülniük, szókincsüket bővíteniük, hiszen ezúttal a betegségek és azok megelőzése, kezelése, az online világ, a környezetvédelem, megújuló energiaforrások és a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos témák voltak napirenden.

Bővebben...

A Magyarországi Szlovák Kutatóintézet különdíjasa

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete 14. alkalommal hirdette meg a kutatóversenyt általános iskolák 7. és 8. évfolyamos tanulói, valamint gimnazisták és egyetemisták számára.

Idén a „Fejezetek a magyarországi szlovákok életéből” vagy „Az én szubjektív történetem” témában lehetett március 7-ig szlovák nyelven benyújtani pályamunkát, 7-10 oldal terjedelemben.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen