Az Úr pedig megszánván ezt a szolgát, elbocsátá őt, és az adósságát is elengedé néki.
Máté 18,27

Lauday Marcell a műfordítás élmezőnyében

Az ELTE Origo Nyelvi Centrum 14-20 éves középiskolásoknak hirdetett Szabari Krisztina angol-német fordító és tolmács emlékére rendezett kétfordulós fordítói versenyt angol és német nyelvből. A feladat egy célnyelvi szöveg magyarra fordítása volt. Több mint 400 pályamű értékelése során a második fordulóra az ELTE szakmai zsűrije válogatta be a legjobbnak ítélt 20 versenyzőt mindkét nyelvből. Lauday Marcell 12. B osztályos tanuló bekerült ebbe a válogatott csoportba és 2018. szeptember 14-én, pénteken megmérette műfordítói tehetségét. A döntő három részből állt: egy fordítástechnikai feladatból, egy angol és egy magyar szöveg célnyelvre való fordításából.

Bővebben...

Oroszosok az élvonalban

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói 2018. szeptember 21-én a Lakiteleki Népfőiskolán a Tolsztoj Társaság és a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület által szervezett orosz nyelvi és kulturális verseny országos döntőjén vettek részt. Iskolánkból két csapat is bejutott a döntőbe, az „A” csapat tagjai: Borza Bettina, Koncz Liza és Molnár Pálma, a „B” csapatban pedig Lustyik Anna, Megyik Róza és én, Pribelszki Boglárka versenyeztünk. A döntőbe jutáshoz előzetesen programokat kellett szerveznünk az orosz nyelvvel kapcsolatosan, amit egy prezentáció formájában dokumentáltunk és küldtünk el a verseny zsűrijének, akik aztán kiválasztották a legjobban sikerült tízet, és őket hívták be a döntőbe. Az „A” csapat egy orosz nyelvű szabadulószobát valósított meg, aminek következtében játékosan ismerkedhettek meg iskolánk tanulói az orosz nyelvvel. Nagy örömükre olyanoknak is sikerült kijutniuk a szobából, akik nem tanulnak oroszul. A mi csapatunk pedig egy interaktív kiállítást szervezett, ahol a diákok az orosz kultúrába, illetve a hagyományokba nyerhettek betekintést.

Bővebben...

Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny

Mint arról tavaly áprilisában hírt adtunk, a Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny középiskolai döntőjében a 11-13. évfolyamos korcsoportban Bondor Boglárka, akkor 11. C osztályos tanulónk első helyezést ért el. Ezzel lehetőséget kapott arra, hogy augusztus 20-án a Szent István Bazilika előtt, a 15:00 órakor kezdődő ünnepi műsorban versével felléphessen.

Bővebben...

Szabadulás orosz nyelven

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban az elmúlt években egyre több az orosz nyelvet választó diák. Amellett, hogy egy ma már különlegesnek számító nyelvvel ismerkedhetnek meg a tanulók, számos országos versenyen is részt vettek, ahol dobogós helyezéseket szereztek. A továbbtanulás szempontjából is többen választották ezt a nyelvet, az elmúlt évben ketten jelentkeztek orosz szakra a debreceni illetve a szegedi egyetemre, ahol azóta is sikeresen folytatják tanulmányaikat.

Az idei tanévben a TIT Jurányi Lajos Egyesülete hirdetett orosz nyelvhasználó versenyt, ahová a gimnáziumból 5-en jelentkeztek. Az öt fordulós online versenyen, ahol a záró dolgozat egy adott témában elkészített prezentáció volt, Sebők László (11. A) országos 3., Borza Bettina (10. B) pedig 5. helyezett lett.   

A másik megmérettetési lehetőség a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület és a Tolsztoj Társaság felhívása, aminek célja az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése.

Bővebben...

Hittanverseny

Idén immáron második alkalommal rendezték meg a Békés megyei evangélikus gimnáziumok közötti hittanversenyt. A helyszínt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium biztosította. A vártnál jóval több (19 darab 4 fős) csapat indult a vándorkupáért.

Mezőberény, Orosháza, Békéscsaba és természetesen Szarvas képviseltette magát a nagy megmérettetésben. A hittanverseny témáját József története adta Mózes első könyvéből.

9 óra magasságában megérkeztek a versenyző diákok iskolalelkészeik társaságában. Ezt követően nyitó áhítattal készült Zahorecz Pál, a házigazda gimnázium iskolalelkésze, majd Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony köszöntötte a lelkes ifjúságot.

A bevezető részt követően kezdetét vette a verseny. Öt állomáson kellett a résztvevőknek helyt állniuk. Az első helyszínen Réth Katalin, békéscsabai iskolalelkész társaságában mutathatták be a diákok activity tehetségüket.

Továbbhaladva Szigethy Szilárd, orosházi iskolalelkész zárta kalodába a csapat egy tagját és csak a helyes válasz esetén nyitotta ki a zárat.

Bővebben...

Fúvósok megyei versenye

A szarvasi Chován Kálmán Művészeti Alapiskola 2018 április 19-én rendezte meg a Békés megyei zeneiskolák klarinét, szaxofon, oboa és fagott versenyét. A három évenként sorra kerülő megmérettetésen az általános és középiskolás korosztály vehetett részt , hangszerenként hat korcsoportra bontva. A diákok saját iskolájukban tartott előválogató után nevezhetnek be a versenyre . Így mindig garantált a magas színvonal , ami most különösen érezhető volt . Örvendetes , hogy a középiskolás korosztály is nagy létszámban, és professzionális minőségben adta elő versenyanyagát.

Bővebben...

II. Garai László Területi Idegen Nyelvi Verseny

Folytatva két évvel ezelőtt elkezdett hagyományunkat, idén második alkalommal rendeztük meg a Garai László Területi Idegen Nyelvi Versenyt. A megmérettetés névadója, iskolánk egykori, köztiszteletben álló tanára 1960-tól, 15 éven keresztül tanított a Vajdában magyart, angolt és oroszt, melyek mellett németül, franciául és latinul is beszélt.

A megyehatáron is átívelő, tágabb értelemben vett környékünk nyolc középiskolájának 97 lelkes, német és angol nyelvet tanuló diákja mérette meg magát a kétfordulós küzdelemben. Az írásbeli fordulót március 6-án tartottuk, ahonnan mind a négy kategória legjobbjait hívtuk meg a szóbeli döntőre iskolánkba április 17-én. A 30 tanulónak komoly témákban kellett felkészülniük, szókincsüket bővíteniük, hiszen ezúttal a betegségek és azok megelőzése, kezelése, az online világ, a környezetvédelem, megújuló energiaforrások és a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos témák voltak napirenden.

Bővebben...

A Magyarországi Szlovák Kutatóintézet különdíjasa

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete 14. alkalommal hirdette meg a kutatóversenyt általános iskolák 7. és 8. évfolyamos tanulói, valamint gimnazisták és egyetemisták számára.

Idén a „Fejezetek a magyarországi szlovákok életéből” vagy „Az én szubjektív történetem” témában lehetett március 7-ig szlovák nyelven benyújtani pályamunkát, 7-10 oldal terjedelemben.

Bővebben...

A mélységből kiáltott Hozzá, meghallgattatott

Országos szavalóverseny első helyezettje Bondor Boglárka 

A Mária Rádió szervezésében április 14-én a budapesti Szent Margit Gimnázium patinás épületében tartották a Sanctus Stephanus versmondó verseny országos döntőjét. Iskolánkat Kiss Ágnes az első, Bondor Boglárka a második korcsoportban képviselte.  Minden résztvevő két verssel állt színpadra, első körben a kötelező Szent Istvánról szóló versével, második körben pedig szabadon választott művel.

Ági becsülettel helytállt, de túl nagy nyomásként terhelte az országos megmérettetés tudata, ráadásul elsőnek kellett színpadra állnia, ami még bizonytalanabbá tette, hiszen semmilyen viszonyítási alapja nem volt. Sebaj, ebbe is bele kell rázódni! Ahhoz viszont részt kell venni, figyelni a többieket, tapasztalatot gyűjteni, szokni a közönséget, és a szakmai ítészek tekintetét.

Bővebben...

Felkerült az i-re a pont

Kugyela Flóra a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12. A osztályos diákja joggal mondhatja magáénak a fent nevezett szólást.

Flóra a gimnázium végzős diákja és iskolájától 8 éves pályafutásának legszebb, legdicsőbb eseményével búcsúzik: részt vehetett a középiskolások legrangosabb megmérettetésének, az OKTV-nek / Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / az országos döntőjében német nyelvből.

Hosszú út vezetett idáig. Az első, iskolai fordulóban írásbeli feladatok voltak: 50 pontos tesztet kellett megoldani, majd megadott témáról értekezést írni. A középdöntőt Budapesten rendezték, ahol újabb teszt következett, majd hallás utáni szövegértés tette próbára a versenyzőket, végül a zsűri tagjaival folytatott szöveg alapú beszélgetéssel zárult a forduló. A legjobbakat március 26-ára hívták be a döntőbe Budapestre. Legnagyobb örömünkre Flóra is közöttük volt. A sok-sok tanulásnak tehát meglett az eredménye. Flóra szorgalmasan készült a nagy csatára.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen