Engedelmesen megtesszük mindazt, amit az Úr mondott. (2Móz 24,7b)

Jézus mondja: Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az az én testvérem és az én anyám. (Mt 12,50)

Kémiából jeles

A kémia általában nem tartozik a legkönnyebb tantárgyak közé. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai között azonban többen vannak, akik nemcsak értik és kedvelik e tárgyat, de eredményesen szerepelnek versenyeken is.

Az elmúlt időszakban került megrendezésre az Irinyi János Országos Kémia Verseny megyei döntője Békéscsabán, a Belvárosi Gimnáziumban. Iskolánkat ezen öt tanuló képviselte. Nagy - Bobvos Noel (9.C) 1., Fazekas Bence (9.A) 2. helyet szerzett. Az egy évvel idősebbek között Egri Gergő (10.B) 1., Tóth Armand (10.B) 2. és Lázár Dániel (10.A) 3. lett. Elért eredményével Noel, Bence és Gergő azt is kiérdemelte, hogy részt vehet a verseny országos döntőjében. A döntő április elején kerül megrendezésre Debrecenben. Addig még kemény felkészülés vár a fiúkra.

Bővebben...

Ismét MEGINT

2019. március 1-jén pénteken kora reggel elindultunk Pestre, a Fasori Evangélikus Gimnáziumba, ahol immáron 10. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóját, amely keretében részt vettünk a Nits Márta országos népdaléneklési versenyen. Mint tavaly, idén is sikerült megszereznünk a kiemelt arany fokozatot, ami nagy örömünkre szolgált. A versenyre ebben az évben Tolna megyei népdalokat énekeltünk. A Szederinda Énekegyüttes felkészítője Földiné Boczonádi Zsuzsanna volt.

Énekegyüttesünk tagjai: Gombkötő Gréta (11. A), Tusjak Tamara 10.B és Veszter Viktória 10.B osztályos tanulók.

Semmelweis Egészségverseny

Március második hétvégéjén került megrendezésre immáron negyedik alkalommal lebonyolított Semmelweis Egészségverseny. Ebben az évben a döntőbe jutott csapatot Blaskó Boglárka, Gerzsenyi Lili, Hortobágyi Kata, Sztancsik Szabina és Új Dorka, 10.A osztályos tanulók  alkották. Ezt három online forduló előzte meg, amikre készhez kapott segédanyagokból készülhettünk fel. Plusz feladatként egy egészségnap szervezését kaptuk, amit remélünk, élveztetek.

Március 9-én 6:33-kor elkezdődött vonatutunk, amit végig tanultunk, és kissé idegesen, de izgatottan vártuk a ránk váró két nap eseményeit. Az Egyetemre érve a regisztrációs pultnál megkaptuk az üdvözlő ajándékainkat, egy kulacsot, pólót, táskát és matricákat. Egy rövid megnyitó után 11 órakkor bele is vágtunk az első 4 állomásból álló blokkba. Egy orvostanhallgató vezetett minket feladatról feladatra. Minden helyen nagyon kreatív módon kérték számon tudásunkat és nagyon kedvesen bánt velünk mindenki. A hétvége alatt voltunk szabadulószobában, részt vettünk szimulációban, kipróbálhattuk a Kahoot! alkalmazást, nőgyógyászok bőrébe bújhattunk, végezhettünk vércsoport meghatározást és terhességi vizsgálatot a „betegeinken”, a diagnózis felállításának érdekében játszhattunk STindert, megmutathattuk, hogy milyen alaposan mosunk fogat, és ez csak néhány dolog a sok jóból, amiben részünk volt.

Bővebben...

Itt a tavasz, kezdődik a röplabda szezon

Csütörtökön a Vajda tornatermében egy 4 csapatos régiós tornával célegyenesébe érkezett a diákolimpiai felkészülés. A fiúk nem vallottak szégyent, pedig ebben a felállásban először álltak pályára. Magabiztos játékkal győztek a döntőben a karcagi Nagykun gimnázium csapata ellen. Harmadik helyen egy megyei vetélytárs, a békéscsabai Vízmű végzett, míg a negyedik helyet a szegedi Kőrösy csapata szerezte meg.

Bővebben...

„Lengyel mezőkön" jártak a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói

2018 novemberében egy különös kaland indult hármunk életében, amire valószínűleg majd egész életünkben szívesen emlékezünk vissza; jelentkeztünk a „Lengyel mezőkön" néven a Curie Alapítvány által meghirdetett csapatversenyre. (A csapat tagjai: Lázár Dániel, Szabó-Mravik Szabolcs, Ugrai Dániel.) A verseny témája Maria Skłodowska élete, illetve a lengyel-magyar barátság volt. Már a jelentkezésünkkor arról álmodoztunk, hogy mi leszünk a három szerencsés győztes csapat egyike, akik fődíjként részt vehetnek egy lengyelországi utazáson.

A motivációt megragadva nagyon céltudatosan, precízen oldottuk meg a levelező fordulókat. Mivel nagyon jól sikerültek ezek a feladatlapok, meghívtak minket a területi döntőre, Szentesre. A megmérettetés után nagyon vártuk az értesítést, hogy vajon részt vehetünk-e az országos döntőn. Végül megérkezett a jó hír: a feladatlapot majdnem hibátlanul kitöltve bejutottunk a legjobb tíz csapat közé.

Bővebben...

Semmelweis Egészségverseny

A Budapesti Orvostanhallgatók egyesülete idén IV. alkalommal hirdette meg egészségversenyét, melynek fő célja a prevenció és az, hogy felhívja a középiskolások figyelmét az egészséges életmód fontosságára. A versenyre minden eddiginél több, 470 csapat jelentkezett. A témaköröket (pl: kardiovaszkuláris prevenció, egészséges táplálkozás, szájhigiénia, reproduktív egészség, transzplantácó, véradás stb.) a szervezők kijelölték és hozzá részletes felkészülési anyagot biztosítottak.

Az első két internetes forduló kitöltése után az első 100 csapat juthatott a harmadik fordulóba, ahol már komplexebb, szituációs feladatok megoldása várt a csapatra. Nagy izgalommal vártuk az eredményeket közlő emailt, ugyanis csak az első 36 csapat kapott meghívást a budapesti döntőbe. Nagy örömünkre sikerült jó eredményt elérnünk, és a 10. helyen jutottunk a döntőbe.

Bővebben...

Irodalomkedvelők az élvonalban

Ebben a tanévben is meghirdette a szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium a „Keresem ősöm udvarát...” című irodalmi, nyelvi és kommunikációs vetélkedőt. A versenyre három fős csapatok jelentkezhettek, nevezni az első forduló megoldott feladatsorával lehetett. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 9. és 10. évfolyamából 5 csapat nevezett be. Nagyon erős volt a mezőny, a közel 40 pályázó közül iskolánkból 4 csapat jutott tovább a második fordulóba.

Előzetes feladatként Petőfi Sándor életművéből kellett felkészülni, valamint A helység kalapácsa című művének egy részletét kellett dramatizálni, majd szakértő zsűri előtt előadni.

Bővebben...

Kunos András Emlékverseny

A tavalyi évben új alapokra helyeztük iskolai fizika versenyünket, amelynek névadója egykori fizika tanárunk,  Kunos András. A klasszikus feladatmegoldó verseny helyett egy megújult formát vezettünk be, amely az önálló gyűjtőmunkára, prezentációkészítésre és előadásra, valamint a fizikából ki nem hagyható kísérletezésre alapul.

Tavalyi témánk a folyékony nitrogénhez kapcsolódóan az alacsony hőmérsékletek fizikája volt. Idén a megújuló energiákra fókuszáltunk. A versenyt a Reál hét keretében rendeztük meg, és mottója lehet, amely az egész hetet jellemezte: „Van hozzá energiánk”.

Bővebben...

SUDOKU bajnokság

Az idei Reál hét játékos színfoltja volt az iskolai SUDOKU bajnokság. Minden osztályban lezajlottak a selejtezők, és kialakult a középdöntő mezőnye. Már itt akadtak meglepetések, hiszen ebben a műfajban nem feltétlenül azok a diákok a legsikeresebbek, akik a „hagyományos” megmérettetésekben a legerősebbek. A döntőbe jutáshoz azonban már mindenképpen jó logikával, számolási készséggel, gyorsasággal és egyéb fontos tulajdonságokkal kellett rendelkezni.

A szerdai döntőn kialakult a végső sorrend.

Bővebben...

Emlékezz, Felvidék!

A Rákóczi Szövetség és komáromi Kecskés László Társaság által meghirdetett történelmi vetélkedőre 65 csapat jelentkezett. A téma: 70 éve ért véget a felvidéki magyarság kitelepítése. A „házi feladat” megoldása mindössze 28 csapatnak sikerült, ugyanis nem volt könnyű két szakdolgozati szabályoknak megfelelő fogalmazást elkészíteni maximum 21 oldal terjedelemben. Az egyik az 1945-1948 közötti felvidéki magyar sorsot mutatta be, a másik egy kitelepített magyar család sorsáról szólt.

A pályaművet írók közül 10 csapatot hívtak meg a szóbeli döntőbe, amire 2018. december 15-én került sor a komáromi városháza impozáns dísztermében. A versenyzőket dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte, a zsűrielnök dr. Popély Árpád professzor, a Selye János Egyetem docense, az MTA tagja.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen