Ahogyan az anya vigasztalja fiát, úgy vigasztallak én titeket… (Ézs 66,13)

Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok…, mert én élek, és ti is élni fogtok. (Jn 14,18–19)

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Egri Gergő 12. B osztályos vajdás diák maga mögé utasítva versenytársait MEGNYERTE a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjét. 

Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló nevezett a versenyre, de a döntőbe már csak 23-an kerülhettek be.

Az országos döntőt november 14-én a vírushelyzet miatt digitális formában bonyolították le.

Minden tanuló saját otthonában írhatta meg 90 perc alatt a versenydolgozatát.

Bővebben ...

Országos döntős kémiából

Nincs az életünknek olyan területe, amelyet ne befolyásolna a világjárvány. Így van ez a tanulmányi versenyek területén is.

Az elmúlt tanévben a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója által meghirdetett többfordulós Curie kémia emlékverseny levelezős fordulóját március 28-án követte volna egy területi döntő.

Az iskolák bezárása miatt erre csak az új tanévben, október 2-án kerülhetett sor. Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló vett részt a versenyen. Minden diák a szokásoktól eltérően a saját iskolájában oldotta meg a kiküldött feladatlapokat, melyeket a munka befejeztével a területi központokba kellett elküldeni.

Bővebben ...

Aerobikosaink sikerei

A MATESZ 2020.09.03-án rendezte Kozármislenyben az Aerobik Magyar Kupa elődöntőjét.  A versenyt már nagyon vártuk, hiszen erre a fordulóra már hamarabb sor került volna, de a járvány miatt eltolták. Így a megszokottnál több időnk volt gyakorolni, felkészülni. Nyár elején is (amennyire lehetett a kialakult helyzet szabályait betartva) gyakoroltunk, de a kemény munkát augusztustól kezdtük. A Blue Gym színeiben step kategóriában indultunk, ahol steppadok segítségével adtunk elő egy koreográfiát. Az elődöntőt a vírus miatt az előző évektől eltérően csak kisebb körben tartották meg.

Bővebben ...

Magyar Bajnok táncosok

2020. október 4-én rendezték meg a TáncSport Magyar bajnokságok  versenyét Szombathelyen. Tizenegy kategóriában hirdettek magyar bajnokot. Junior II. korcsoportban standard kategóriában iskolánk tanulója, Balázs Dominik – Kondacs Jázmin Bíborka személyében új magyar bajnokot avattak. Latinból a páros 4. helyezést ért el, hajszállal lemaradva a dobogóról.

Mindketten a szentesi Szilver Tánccsoport tagjai.

Bővebben ...

Môj slovenský svet – Az én szlovák világom

A kutatóversenyre, amelyet a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete két évente ír ki, idén is jelentkeztem. A legnagyobb gondot mindig az okozza, hogy milyen témát válasszak, és miről írhatnék egy olyan tartalmas munkát, amely a zsűri tagok számára érdekes lenne. Acsi néni/ Frankó Anna tanárnő, most is a segítségemre volt, mint máskor is. A kiválasztott témáról először egy szöveges – képes dokumentumot kell készíteni 10-15 oldalnyi terjedelemben szlovák nyelven, majd ezt jobban elmélyíteni magamban és prezentálni kell mind azt, amiről a kutatást végeztük. Végül elhatároztuk, hogy a szlovákságommal kapcsolatban lépünk színre, és ezáltal az iskolám, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium történetét is feltárjuk.

Bővebben ...

A nyelvtudás nem cél, hanem eszköz

Az Országos Nyelvhasználó Verseny mottóját olvashatjuk a címben, amelyet már hatodjára rendeztek meg a 2019/2020-as tanévben. Iskolánk oroszt tanuló diákjai örömmel vesznek részt ezen a versenyen, idén is több diáknak felkeltette a figyelmét. Név szerint: Darvas Dávid (11.B), Gugolya Bence és Kis Ágnes (11.C), Závoda Szabina (11.A), Pribelszki Boglárka (12.C), Lustyik Anna, Molnár Pálma és Borza Bettina (12.A) neveztek be orosz nyelvből. A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre idén is támogatott minket a nevezési díjak kifizetésében.

A verseny célja arra buzdítani a tanulókat, hogy ne csak tanulják, hanem használják is a nyelvet. Egy idegen nyelvű szöveg nemcsak tanulási célokat szolgálhat, ismeretszerzésre, kutatásra is alkalmas, sajátos lehetőség a világ megismerésére.

Bővebben ...

Jól startoltak a matematika tagozatosok

Évek óta rendszeres résztvevői vagyunk a Sziporka Országos Matematika Versenynek. Ezt a versenyt azért ajánljuk tanítványainknak, mivel mindig az aktuális tanév anyagához kapcsolódnak a kitűzött feladatok. Így aki benevez, és vállalja, hogy kicsit jobban elmélyül a feladatokban, az a megszerzett plusz ismereteket órán is tudja hasznosítani.

A verseny egyenletmegoldó verseny, amelynek során 3 fordulóban kapnak a tanulók az adott évfolyamnak megfelelő egyenleteket. Ezt otthon kidolgozzák, majd visszajuttatják. A feladatok megoldása a mélyebb ismeretek szerzésén túl a precíz, pontos munkára is nevel. Ez a matematikában szintén nagyon fontos.

Bővebben ...

Nagykőrösi Balladamondó Verseny

Március első hétvégéjén tartották meg a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt Nagykőrösön. Remélem, nem csak azért marad emlékezetes a verseny a benevezett három diákunknak, Borbély Máténak, Ugrai Dánielnek, Mester Dórának, mert ez lehetett az utolsó rendezvény, amit nem töröltek a szervezők a koronavírus okozta aggodalom miatt.

A verseny kuriozitása, hogy csak háromévenként rendezik meg, így egy diák általában csak egyszer vesz részt rajta. Emiatt az érdeklődés is jóval nagyobb rá, mint általában a szavalóversenyekre.

Nagykőrös városa nagyon kitett magáért, hogy minél jobban érezhessék magukat az ide érkező vendégek. Bár a dupla regisztráció elég macerás volt, a kollégium, ahol elszállásolták a több száz vendéget, nem egy Ritz Hotel, de a délutáni városnéző túra idegenvezetéssel, vagy a cukrászda 10%-os kedvezménye igazán kedves gesztus. Az esti Gáláról már ne is beszéljünk.

Bővebben ...

Arany minősítés és fergeteges néptáncbemutató a MEGINT-en

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói 2020. március 6-7-én ismét részt vettek a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóján – MEGINT - Budapesten. Az első nap délelőtt az énekversenyt rendezték meg, melyen iskolánkból Gombkötő Gréta, Veszter Viktória és Tusjak Tamara alkotta énekegyüttes, a Szederinda énekelt egy kalotaszegi dalcsokrot. A zsűri arany minősítéssel értékelte az előadásukat. Felkészítő tanáruk Földiné Boczonádi Zsuzsanna tanárnő volt. Másnap megérkeztek a programra táncosaink is, Bánfiné Gombár Klára tanárnő kísért el. Délelőtt előadásokat hallgathattunk meg a népzene kultúrájáról, délután a gála műsorban szerepelhettek tanulóink.

Bővebben ...

Reál tárgyak országos döntőjében

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban kiemelt szerepet kap a reál tárgyak tanítása. A Reál hét folyamán is igyekszünk népszerűsíteni ezeket a nem mindig könnyű tantárgyakat. Azt, hogy ezt nem eredménytelenül tesszük, jelzik azok a versenyeredmények is, amelyek az elmúlt napokban láttak napvilágot.

A legrangosabb tanulmányi verseny a gimnáziumokban a csak OKTV néven emlegetett Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. Ezt minden évben az érettségi tantárgyakból hirdetik meg. Már az is kiemelkedő teljesítmény, ha ezen valaki a II. fordulóba bejut. Erre gyakran van példa iskolánkban. Az országos döntőig menetelni azonban csak kevés tanulónak sikerül. Nagy örömünkre idén Seregélyes Viktória 12.C osztályos tanuló az informatika verseny országos döntőjébe jutott. Egy sikeres szerepléssel itt akár többletpontokat is szerezhet a felvételihez. Felkészítője: Hortobágyiné Csizmadia Edina és Bontovics Ignác. A döntőre Budapesten kerül sor március végén.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen