Törjetek föl új szántóföldet, mert ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön, és hullatja rátok az igazság esőjét. (Hós 10,12b)

Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Ef 4,24)

Első évem az egyetemen: Mulholland Sadie

Első évem az egyetemen, mondhatom, hogy mozgalmas, izgalmas és személyiségformáló volt. Nagyon boldog vagyok, hogy a University of South Wales (USW) pop és reklám zenei szakán tanulhatok Cardiffban. Cardiff, Wales fővárosa és sokan csak mini Londonként emlegetik, hisz jellegét tekintve egy pezsgő metropolisz, történelmi és egyben modern város, 3 egyetemmel es nyüzsgő éjszakai élettel.

Az ún. Freshers week-kel indult a tanév szeptemberben, a mi gólyatáborunknak megfelelő egyhetes táborral, amely alkalmat ad az első éveseknek, hogy megismerjék az egyetemet és a többi diákot. Ennek alkalmával ismertem meg én is a csoporttársaimat. A miénk egy nemzetközi csapat angol, walesi, belga, görög, bulgár, cseh és 2 magyar diákkal. 36-an vagyunk a csoportban összesen, énekesek, illetve hangszeresek együttvéve. Bizonyos óráink közösek, bizonyos órák a profilunknak megfelelő. Az oktatás 9-kor kezdődik reggel és a magunk által összeállitott órarend szerint haladnak az előadások, szemináriumok, hangszeres órák akár este 7-8 -ig is. Köztük vannak kisebb-nagyobb szünetek, amikor el tudunk menni ebédelni, bevásárolni vagy betenni egy adag mosást. (Mivel nem tudok hazamenni hétvégenként, teljesen önellátónak kell lennem).

Egyébként kollégiumban lakom az egyetemtől 5 percre. Cardiff egy egyetemváros, így rengeteg kollégium közül lehet válogatni. Én imádom az enyémet. Kényelmes, modern és az én kis otthonom 8 hónapon keresztül.

A tantárgyakat modul rendszerben tanuljuk. A különböző modulokat vizsgával, beadandó esszével vagy fellépéssel zárjuk. Az értékelés mindig szöveges és a végén százalékos értéket kapunk jegyek helyett. A mi szakunkon az év végi nagy záróvizsga egy tanári panel előtt tartott koncert, ami Cardiff belvárosában egy klubban kap helyet hagyományosan és nyilvános rendezvény. A tanári értékelés egyik fontos szempontja, hogyan tudják a zenekarok megmozgatni a tömeget.

Tantárgyaimról egy kicsit részletesebben is írnék, mert azt gondolom, hogy teljesen más rendszerben, más megközelitésben tanulunk, mint a klasszikus zenét hallgatók.

Színpadi előadás: Szeptemberben indult ez a modul, és az egész tanéven keresztül folytatódik. Teljesen esetlegesen összeállitottak minket zenekarokként: 1 billentyűs, 1 basszus gitáros, 2 gitáros, 1 dobos és 1-2 énekessel. Hetente  a tanár által kiválasztott zeneszámot kell hangszerelni, kiosztani ki, mit játszik, mikor lép be stb. és előadni. Ebben teljesen magunkra hagynak. Mindent nekünk kell kitalálni, zeneileg megszerkeszteni, megkoreografálni és előadni. A közben felmerülő nézeteltéréseket és problémákat orvosolni kell magunk közt. Tehát random emberekkel, random zenét kell úgy játszani, mintha összeszokott zenekarral, általa kedvelt számmal lépne fel az ember. A teljes esetlegesség talán a legnehezebb. Ebben a merítésben van soul, rap, heavy metal, disco stb. Szóval van vele munka. A hét napban, ami rendelkezésünkre áll, nekünk kell megszervezni a próbákat és 100 százalékosan felkészülni az előadásra. Az egyetemnek van egy kifejezetten erre használt szinházterme, és itt vannak a mini koncertek. A szereplés után a tanár a hallgatókkal együtt kielemzi, értékeli, véleményezi a látottakat, hallottakat. A nehézsége ellenére nekem ez az egyik kedvenc órám :)

Zenetörténet és műfajvizsgálat: Ez egy nagyon érdekes tárgy, a XX. századra leszűkített zenetörténetre. Megismerjük a zenei műfajok keletkezéséenk háttértörténetét, illetve azokat a folyamatokat, ami a zene fejlődésében fellelhető. Az itt tanultakat kell alaklmaznunk a színpadi előadás órán.

Szolfézs: Ez a mindenki számára ismert, mumus tárgy nagyon sok gyakorlást igényel, mégis szeretettel tanulom, hisz a könnyűzenéhez használatos, számunkra fontos ismereteket sajátítjuk el. Itt szintén eltér a tantervünk a klasszikus zenészekétől.

Dal- és szövegirás: A nevéből már sejthető, hogy itt tanulunk arról, hogyan kell zenét szerezni és a szöveget hozzá illetve beleírni, hogy eggyé váljon. Ez egy hosszú folyamat és még mindig csak az elején járunk, de az idei záróvizsga feladata az volt, hogy be kellett adni 4 dalt, amit mi szereztünk.

Hangszerórák: Az énekesek természetesen ének órákra járnak, a hangszeresek pedig hangszerórákra. Azonban van lehetőség bármilyen hangszeren játszani, így én, bár énekes vagyok, járok zongora és basszus gitár órákra is.

Studió: Ez az óra számomra nagyon érdekes, bár sokan unalmasnak tartják. Itt megtanuljuk a technikai háttér beállítását, finomhangolását. Szerintem énekesként is fontos tudni, hogy mi, hogy működik. Ezzel is tágul a szakmán belüli tájékozottságunk és vannak helyzetek, amikor az itt tanultakra kell hagyatkoznom.

Az első évem mondhatom, hogy élményekkel teli, felejthetetlen volt és nagyon várom, mit tartogat a következő 2 év. Csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy válasszatok olyan szakot, amit igazán, szivből jövően szeretnétek tanulni és akkor az egyetem a világon a legjobb hely lesz számotokra. 

Sadie


  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen