Törjetek föl új szántóföldet, mert ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön, és hullatja rátok az igazság esőjét. (Hós 10,12b)

Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Ef 4,24)

Első évem az egyetemen: Uhljar Janka

A jelentkezési lapomon első helyen jelöltem meg az SZTE kémia-matematika tanári szakját, és miután megkaptam a felvételemről szóló levelet, nagy boldogsággal kezdtem bele az egyetemi életbe. 

Minden augusztusban, a gólyatáborban kezdődött. Tanácsolom minden továbbtanulónak, hogy ne hagyja ki élete egyik legnagyobb buliját. Rengeteg embert ismerhettem meg és többükkel most is tartom is a kapcsolatot.

Ezután a Vegyetemen vettem részt, amit a kémia alapszakosoknak és -tanárisoknak rendeznek. Ennek keretében ismertem meg a szaktársaimat, a felsőbbéveseket, és egy játékos feladat során az épületeket és Szegedet, ahol a következő éveimet tölteni fogom.

Majd elérkezett a szeptember. De még mielőtt belesüppedtünk volna a tanulásba, várt ránk egy Összegyetemi Gólyatábor tele híres fellépőkkel és "jókedvű" hallgatókkal. 

Jelenleg az Eötvös Loránd Szakkollégiumban lakok. A kolitársaság viszonylag kicsi, ezért a légkör igen családias. Ebből kifolyólag a rendezvények, mint például a halloween, Kolimikulás, farsang, majális, borkóstolók, a kirándulások, Kolimpia, Fröccspong-bajnokságok mindig nagyszerű hangulatban telnek. A szomszédaim kedvesek és segítőkészek, sose vagyok egyedül, és állítom a mi szintünk a legjobb. 

Az első félévem az egyetemista lét megszokásáról szólt. Hozzá kellett szoknom, hogy nekem kell beosztanom az időmet, hogy nincs, aki rugdosson a tanulás felé, és hogy ha én nem teszek magamért semmit, akkor senki sem fog.

Az órák jóval nehezebbek voltak, mint a gimnáziumban. Gyakorlatilag két alapszakot tanulok (kémia és matematika), megfűszerezve pár pedagógiai tantárggyal.

Véleményem szerint azonban ezeket a megpróbáltatásokat jól kezeltem, ugyanis az első félévi átlagom 4,58 lett két megajánlott jeggyel, így jogosult lettem a tanulmányi ösztöndíjra. Ennek eléréséhez jó alapokra volt szükségem, ezt a gimnázium meg is adta, és tudtommal ezt az egyetem az intézménynek meg is köszönte.

A második félévemet könnyebbnek érzem, bár lehet csak azért, mert már valamennyire belerázódtam az új életvitelembe. 

A szabadidőmet a tanulás mellett a kolis csapatépítésekre és az egyetemi cheerlader csapatra szeretem fordítani. Ez utóbbival a szegedi Mol-Pick férfi kézilabdameccseire, illetve egyéb egyetemi fellépésre vagy versenyre készülünk. 

Egy-két sikerélménnyel is gazdagodtam: érettségi után megkaptam Szarvas Város Ifjú Tehetsége díjat; szeptemberben a Szarvasért Alapítvány egyik díjazottja lettem, ami anyagi támogatást jelent tanulmányaim megkezdéséhez, illetve a Szarvas Város Jó Tanuló - Jó Sportolója díjat; októberben kiváló tanulmányi, sport és érettségi eredményeim alapján az egyetem SZTE Start ösztöndíját kaptam meg; tavasszal két barátommal 2. helyezést értünk el a Medve Matek kerületi csapatversenyen Ursa Maior kategóriában, így június 1-jén Debrecenbe utazunk az országos döntőre; május 10-15 között pedig a Somogyi Könyvtárban a Tehetségpont által kiállításra került néhány festményem.

Ezek az eredmények lendületet adnak ahhoz, hogy továbbra is ilyen lelkesen folytassam a megkezdett tanulmányaimat.

 


  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen