Első évem az egyetemen: Uhljar Janka

A jelentkezési lapomon első helyen jelöltem meg az SZTE kémia-matematika tanári szakját, és miután megkaptam a felvételemről szóló levelet, nagy boldogsággal kezdtem bele az egyetemi életbe. 

Minden augusztusban, a gólyatáborban kezdődött. Tanácsolom minden továbbtanulónak, hogy ne hagyja ki élete egyik legnagyobb buliját. Rengeteg embert ismerhettem meg és többükkel most is tartom is a kapcsolatot.

Ezután a Vegyetemen vettem részt, amit a kémia alapszakosoknak és -tanárisoknak rendeznek. Ennek keretében ismertem meg a szaktársaimat, a felsőbbéveseket, és egy játékos feladat során az épületeket és Szegedet, ahol a következő éveimet tölteni fogom.

Majd elérkezett a szeptember. De még mielőtt belesüppedtünk volna a tanulásba, várt ránk egy Összegyetemi Gólyatábor tele híres fellépőkkel és "jókedvű" hallgatókkal. 

Jelenleg az Eötvös Loránd Szakkollégiumban lakok. A kolitársaság viszonylag kicsi, ezért a légkör igen családias. Ebből kifolyólag a rendezvények, mint például a halloween, Kolimikulás, farsang, majális, borkóstolók, a kirándulások, Kolimpia, Fröccspong-bajnokságok mindig nagyszerű hangulatban telnek. A szomszédaim kedvesek és segítőkészek, sose vagyok egyedül, és állítom a mi szintünk a legjobb. 

Az első félévem az egyetemista lét megszokásáról szólt. Hozzá kellett szoknom, hogy nekem kell beosztanom az időmet, hogy nincs, aki rugdosson a tanulás felé, és hogy ha én nem teszek magamért semmit, akkor senki sem fog.

Az órák jóval nehezebbek voltak, mint a gimnáziumban. Gyakorlatilag két alapszakot tanulok (kémia és matematika), megfűszerezve pár pedagógiai tantárggyal.

Véleményem szerint azonban ezeket a megpróbáltatásokat jól kezeltem, ugyanis az első félévi átlagom 4,58 lett két megajánlott jeggyel, így jogosult lettem a tanulmányi ösztöndíjra. Ennek eléréséhez jó alapokra volt szükségem, ezt a gimnázium meg is adta, és tudtommal ezt az egyetem az intézménynek meg is köszönte.

A második félévemet könnyebbnek érzem, bár lehet csak azért, mert már valamennyire belerázódtam az új életvitelembe. 

A szabadidőmet a tanulás mellett a kolis csapatépítésekre és az egyetemi cheerlader csapatra szeretem fordítani. Ez utóbbival a szegedi Mol-Pick férfi kézilabdameccseire, illetve egyéb egyetemi fellépésre vagy versenyre készülünk. 

Egy-két sikerélménnyel is gazdagodtam: érettségi után megkaptam Szarvas Város Ifjú Tehetsége díjat; szeptemberben a Szarvasért Alapítvány egyik díjazottja lettem, ami anyagi támogatást jelent tanulmányaim megkezdéséhez, illetve a Szarvas Város Jó Tanuló - Jó Sportolója díjat; októberben kiváló tanulmányi, sport és érettségi eredményeim alapján az egyetem SZTE Start ösztöndíját kaptam meg; tavasszal két barátommal 2. helyezést értünk el a Medve Matek kerületi csapatversenyen Ursa Maior kategóriában, így június 1-jén Debrecenbe utazunk az országos döntőre; május 10-15 között pedig a Somogyi Könyvtárban a Tehetségpont által kiállításra került néhány festményem.

Ezek az eredmények lendületet adnak ahhoz, hogy továbbra is ilyen lelkesen folytassam a megkezdett tanulmányaimat.

 


  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen