Azután megtérnek Izráel fiai, keresni fogják Istenüket, az Urat (...): remegve fordulnak az Úrhoz, az ő jóságához az utolsó napokban. (Hós 3,5)

Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően. (Fil 2,13)

Itt a vége, hol a vége…

20A pásztorok pedig visszatértek, dicsőítve és magasztalva Istent mindazért, amit hallottak és láttak, úgy, ahogyan ő megüzente nekik."

/Lk 2, 20/

Keresztyén Testvérek, kedves honlapot olvasók!

Most, hogy vége lett a karácsonynak, mit is kellene első dologként tennünk? Rengeteg a mosatlan edény, a maradékokról ne is beszéljünk.

A kibontott ajándékok még nem kerültek a helyükre és olyan sok szép emlék kavarog az ember fejében, hogy nem is tudja, mit kezdjen vele.

El kéne pakolni az adventi koszorút, hogy ne legyen útba, mert idén már nincs rá szükségem. A sok emlék között az emberben azonban az a mondat fogalmazódik meg igazán: „ennyi lett volna az idei karácsony?”

Sokszor a válaszunk erre, igen.

Jövőre folytatjuk, és jövőre újra végigszaladunk a családon, a kötelezőkön. Most azonban két ünnep között megállhatunk egy kicsit, mert szabadnapot kaphatunk a munkahelyünktől.

Azonban fontos újra feltenni a kérdést: ennyi lett volna az idei karácsony?

Ennyi az idei és a minden évben újra eljövő karácsony mindannyiunk számára?

A pásztorok, miután elmentek az Úr Jézust imádni, boldogan és hálával a szívükben tértek vissza a nyáj mellé és imádták az Istent.

Mert nekik nem ennyi volt a karácsony, hogy láttuk Jézust és itt a vége, fuss el véle…

Nagyon nem itt ért véget a történet, mert tudták jól, hogy sokkal több történt velük, mintsem annyiban lehetett volna hagyniuk az örömöt.

Az, hogy miről beszéltek a visszafelé vezető úton és egyáltalán milyen érzések voltak bennük, már nem érdekes.

Az a fontos, hogy ezek az egyszerű, nem sokat mondó társadalmi rangot birtokló emberek meglátták a csodát. Meglátták a jászolban fekvő evangéliumot, azt, hogy ott nem egy gyermek foglal helyet, hanem sokkal több.

Az Isten lett azon az éjjelen emberré, amelyet mi egyszerű halandók fel sem foghatunk. Keresztyénként azonban teljesen jogosan mondhatjuk, hogy nem tudjuk ésszerűen megfogni, csak a hit segítségével.

Ennyi lett volna az idei karácsony – a pásztoroknak nem, mert egész életük megváltozott.

Neked, kedves testvérem, ennyi lesz az idei karácsony és valami hasonló helyzetben leszel az ünnep végén, mint amit az elején írtam?  – Rajtad múlik.

Azonban a pásztorok tiszta hite és példája vezessen adventben és ezzel érkezzünk oda a gyermek Jézushoz, ahol elmondhatjuk közösen: „Itt a vége az adventnek, de az egész történet még csak most kezdődik…”

Zahorecz Pál

iskolalelkész

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen