Szemem állandóan az Úrra néz, mert ő szabadítja ki lábamat a csapdából. (Zsolt 25,15)

Pál írja: Imádkozzatok értünk, hogy terjedjen az Úr igéje, és úgy dicsőítsék, ahogyan nálatok is, és hogy megszabaduljunk az elvetemült és gonosz emberektől: mert nem mindenkié a hit. De hűséges az Úr, aki megerősít titeket, és megőriz a gonosztól. (2Thessz 3,1–3)

Pályázati hírek

Gimnáziumunkban nem csak a tantermekben - tanórákon kezdődött meg a munka a tanévben, hanem a tanórán kívüli programok is újraéledtek. Iskolánk mindig fontosnak tartotta, hogy forrásokat teremtsen a tanórán kívüli szakmai programok megvalósításához. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, követjük a kiírt pályázatokat és gyakran sikerrel is járunk. A tanév elejére biztossá vált, hogy a Határtalanul! programban ismét Erdélybe utazhatunk. A HAT-19-02-0148 számú nyertes pályázatunk során vendégül látjuk a dévai diákokat, és mi is útra kelünk. A program címe Alföld – domb – hegyvidék – természeti értékek Erdélyben, tehát a téma most természetföldrajzi természetű lesz. A két utazást több mint 2 500 000 forinttal támogatja a  Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Az előző tanévben iskolánk elnyerte a Szegedi Tudomány Egyetem TTIK Kutatóiskolája címet. Kituljak Eszter tanárnő vezetésével a diákok a beszámolóra készülnek. Témájuk elsősorban az időjárási elemek megfigyelése és feldolgozása volt, mely egy folyamatosan működő időjárási állomás telepítésével is járt. Eközben új pályázati programon dolgoztunk, melynek témája a Mendöl Tibor által írt Szarvas földrajzának újra értelmezése. Diákok segítségével dolgozzuk fel az elmúlt század alatt történt település és társadalomföldrajzi változásokat, és közben szélesebb körben ismertetjük meg a Mendöl életművet. A téma felvetése az egyetemi bíráló bizottságnak is tetszett, hiszen az iskola ismét – a 2019/20-as tanévre is elnyerte az említett kutatóiskola címet. A projektet Molnár Béla vezeti.

A Nemzeti Tehetség Program (NTP-KNI-19) keretében is várjuk a komplex tehetséggondozó programunk elbírálását, mely történelmi témát dolgoz fel és lehetőséget biztosít a résztvevő diákoknak két napos budapesti tanulmányi kirándulásra is. A pályázati programot Molnár Béla készítette, pozitív elbírálás esetén már e hónapban kezdődne a munka.

Kedvező elbírálását várjuk a Rákóczi Szövetséghez benyújtott pályázatunknak is, mellyel egy a Rákóczi emlékévhez kapcsolódó témanapot szerveznénk. Bizakodunk, de a rendezvényt megvalósítjuk abban az esetben is, ha kérelmünket nem támogatják. A program szakmai részét Pécsváradi Antal és Kituljak Eszter vezényletével bonyolítjuk le.

Az Öregdiákok is jó hírt közöltek velünk. Az adományok után járó normatív kiegészítésre sikerrel pályáztak, és az elnyert összeg jelentős részére az iskolai programokkal lehet kérelmet benyújtani. 

Molnár Béla

 

  • 001
  • 002
  • 003

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen