Ezt mondta [...] az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka iúságától fogva... (1Móz 8,21)

Mert megjelent Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, és arra nevel minket, hogy megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat, józanul, igazságosan és kegyesen éljünk e világban... (Tit 2,11–12)

Egy amerikai Szarvason

 

Interjú Matt Zemanickkal, iskolánk tanárával

 

Matt, miután nem vagy sokkal idősebb, mint diákjaink, mesélj egy kicsit arról, hogyan is éltél az óceán túloldalán, mielőtt Magyarországra érkeztél!

A keleti parton, Baltimore külvárosában nőttem fel, ami egy barátságos hely, mindenki mindenkit ismer és üdvözöl az utcán, az emberek kedvesek – ebből a szempontból egyébként Szarvas emlékeztet is a helyre, ahonnan származom. A középiskola után a fővárosba, Washington DC-be mentem továbbtanulni, ahol az egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem idén májusban. Ezekben az években kezdtem el érdeklődni a közép- és kelet-európai politika és etnikai integráció iránt. Egy szemesztert sikerült Oroszországban, Szentpéterváron töltenem, ami nagy élmény volt és remek lehetőség a tapasztalatszerzésre.

 

Hogyan kerültél Szarvasra? Milyen munkát végzel itt?

Az Amerikai Lutheránus Egyház hirdetett meg egy ún. ’work abroad’ (dolgozz külföldön) programot, melynek keretében megjelölhettük, hogy mely területeken és országokban szeretnénk dolgozni. Mint feljebb már említettem, engem korábban is vonzott már ez a régió, úgyhogy Közép-Kelet-Európát választottam. Az, hogy pont Magyarországra és éppen Szarvasra kerültem, már nem az én döntésem volt, de szerencsére nem bántam meg, hogy így alakult.

Valójában két különböző feladatom van itt Magyarországon. A tanítás mellett a helyi kisebbségek integrációját és kapcsolatait is tanulmányozom.

 

Mit csinálsz, ha éppen nincs tennivalód?

Mióta megérkeztem, magyarul tanulok, nagy lelkesedéssel. J Egyébként szeretek zenét hallgatni és olvasni, sokat biciklizek, eljárok kocogni. Muszáj egy kicsit sportolnom, mert nagyon ízlenek a magyar sütemények… Szeretnék egy csapatsportot is kipróbálni, úgy tudom, Szarvason nagy hagyománya van ezeknek. Gondolkodtam azon is, hogy szívesen vezetnék egy amerikai filmklubot, ha lenne rá érdeklődés.

 

Van-e valami, ami hiányzik a „régi” életedből?

Hát, ha valamit említenem kellene, akkor a barátaim, illetve azok a dolgok, amiket együtt szoktunk csinálni. Nyaranta gyakran lemegyünk úszni a közeli tóra, esténként pedig tábortűz mellett sütögetünk, beszélgetünk. De remélem, erre lesz alkalmam majd itt is, az új ismerőseimmel. J

 

Matt Evangélikus Hittant tanít iskolánkban és az idei tanév végéig van szerencsénk körünkben üdvözölni.

 

 

 

 

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen