Az Úr pedig megszánván ezt a szolgát, elbocsátá őt, és az adósságát is elengedé néki.
Máté 18,27

Vajdás diákok az Evangélikus Egyház ösztöndíjasai között

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma Prőhle Gergely országos felügyelő kezdeményezésére idén alapította az evangélikus középiskolákban tanuló, evangélikus felekezetű, kiemelkedően tehetséges és közösségi szellemű diákok támogatására a Schedius Lajos-ösztöndíjat. Az évek óta átadásra kerülő Sztehlo Gábor tanulmányi ösztöndíjat egyházunk az evangélikus középiskolákban tanuló tehetséges, szociálisan rászoruló, bármely felekezetű diákok segítésére és a nem evangélikus iskolákban tanuló evangélikus diákok szociális támogatása céljából hozta létre. A 2018–2019-es tanévben az evangélikus egyház az ösztöndíjak által több mint huszonkétmillió forinttal támogatta diákjait.

Az ösztöndíjak ünnepélyes átadására november 8-án Budapesten került sor.

Bővebben...

Tanársírok gondozása a Vajdában

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban több évtizedes hagyomány az intézmény egykori tanárai nyughelyének gondozása az Ótemetőben. Évente kétszer, a halottak napját megelőző időszakban, illetve tavasszal az osztályok képviselői és osztályfőnökük ellátogatnak a sírokhoz. Ebben a tanévben a sírok elosztása a következő:

Bővebben...

Vajda Bál a tehetségekért

A báli szezon kezdetét jelzi, hogy az idén is megrendezésre került a Szarvasi Vajda Péter Alapítvány bálja. Hagyományosan október közepén kerül sor erre a jótékonysági rendezvényre, amellyel iskolánk tehetséges tanulói számára gyűjtjük a támogatást.
2018. október 27-én az Árpád Szálló dísztermébe vártuk a vendégeket. Szépen terített asztal, üdvözlő ital és kellemes műsor fogadta az estére érkezőket. Az est háziasszonya Fodor Mariann, vajdás öregdiák volt. Elsőként Dr. Hankó Ferencnek, az alapítvány kuratóriuma elnökének adta át a szót, aki üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőt mondott Ördög Endre, az iskola igazgatótanácsának elnöke és Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere.
Ezt követte a nyitótánc. Erre a gimnázium 18 tanulója készült heteken át, és ennek eredményeképpen egy szép, ünnepélyes polonéz nyitotta meg a bálat. A táncot Darida Ildikó tanította be. Ezután Nagy Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház művésze szórakoztatta a közönséget. Végezetül Kitajkáné Szántai Mária igazgató és Zahorecz Pál iskolalelkész kívánt mindenkinek nagyon kellemes estét.

Bővebben...

Beiktatták iskolalelkészünket

Örömteli ünnepre gyűltünk össze 2018. október 20-án, szombaton az Evangélikus Újtemplomba, ahol beiktatták Zahorecz Pált, a Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközség megválasztott lelkészét. Gimnáziumunk számára is örvendetes volt ez az esemény, hiszen ő látja el az iskolalelkészi szolgálatot immár második éve és reméljük, hogy sokáig itt is marad közöttünk. Nagyon megkedvelték őt mind a tanárok, mind a diákok.

Az ünnepi istentiszteleten Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, a lelkésziktatás szolgálatát pedig Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Egyházmegye esperese végezte. A beiktatás és az áldás felemelő pillanatai után az új lelkész a Zsidókhoz írt levél 13. fejezetének 8. verse alapján beszélt arról, hogy mi minden változik körülöttünk, bennünk, de a lényeg nem: „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz”.

Bővebben...

500+1+1

Amikor feltekintettek, senkit sem láttak, csak Jézust egyedül. (Mt 17,8)

Kedves Olvasók, kedves Testvérek!

Október 18-án érkezett meg gimnáziumunk mellé a Menő Reformációs busz. A kiállítás számtalan dolog miatt volt érdekes,  azonban a legmegragadóbb talán az volt, hogy hány olyan ember élt az elmúlt századokban, akik ennek az irányzatnak a követői voltak.

Kiálltak egy irány mellett és ez már nem a protestálásról szólt, hanem arról, hogy tisztán és őszintén kívánták az Isten Igéjét hallgatni.

Idén 500 + 1 évét írjuk a reformációnak és belépünk az 500 + 2 évbe. Érezhetjük, hogy milyen gyorsan elszaladt egy év és ismét itt vagyunk és ünnepelünk.

Bővebben...

Október 23-i ünnepség

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban 2018. október 19-én került sor az 1956-os forradalom emlékünnepségére. Műsorral a 10. A osztály készült. Az evangélikus Újtemplom adott helyet a rendezvénynek, ahová 9 órakor a gimnazisták ünneplőben vonultak át. A bejáratnál korhű öltözetben fogadták őket a szereplők, majd a Himnusz után elkezdődött az ünnepi műsor.

Bővebben...

Egy vidám nap a Vajdában

Minden vajdás diák tudja, hogy mit is jelent az október... az október a beavatás hónapja! Ilyenkor kerül megrendezésre a - már hagyománnyá vált - gyíkavató. Az idei témának a szuperhősöket választottuk és kijelenthetem, hogy a nap végére a gyíkok hangulata és kinézete is szuper lett!! Sokakban megszólalt a versenyszellem, így voltak, akik önként vállalkoztak a végzősök szünetekben adott feladataira. Zengett a folyosó a vidám énekléstől, meneteléstől.

11 órakor pedig megkezdődött maga az avatás.

Bővebben...

Újra Erasmus+ program a szarvasi gimnáziumban

Még 2017 nyarán derült ki, hogy intézményünk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium a finn Joroinen testvériskolájával együtt kétéves projektet valósíthat meg az Erasmus+ keretein belül. Az Európai Unió ezzel a programmal azt támogatja, hogy a középiskolás diákok együtt dolgozva megismerhessék egymás és Európa kultúráját.

A jelenlegi pályázat témája különböző korszakok feldolgozása országaink történelméből. Az 1820-as, 1920-as és 1990-es évek kiválasztása után öt különböző területen vizsgálják a diákok ezeket az évtizedeket: kutatnak a tudományok, a sport, a művészetek, a történelmi-politikai állapotok és a mindennapi élet témájában, majd a feltárt eredményeket valamilyen formában egymásnak, ill. az iskola, később a város többi tanulójának is megmutatják. Ennek megvalósítása nagyon változó lehet: készülhetnek prezentációk, interjúk, kiadványok vagy más kreatív projekttermékek.

Bővebben...

Kutatók Éjszakája 2018 – Szeged

Sok diák vett részt idén is a Szegedre szervezett „kiránduláson”. Ismét aTudományegyetem és az SZBK programjai voltak a legnépszerűbbek. (Bár sajnos a regisztrációs felület nem mindig működött gördülékenyen.)

A korábbi évekhez hasonlóan rengeteg izgalmas program közül válogathattak az érdeklődők.

Az Egészségtudományi Kar programjai most is sokakat érdekeltek. Megnézhették, mi folyik az ereinkben, meghatározták a diákok vércsoportját. Érdekes előadást hallhattak a férfiak és nők közötti pszichológiai különbségekről, miként gondolkodnak és milyen különbségek lehetnek a probléma megoldásuk között. Mások az alvászavarokról tájékozódhattak egy pörgős és nagyon érdekes előadás keretei között, ahol videórészletekkel demonstrálták az elhangzottakat.

Bővebben...

A partiumi barangolásunk

A Rákóczi Szövetség által megszervezett kirándulásra péntek reggel indultunk Szarvasról. A kis csapatunk minden tagja izgatottan várta a programokat és az új emberekkel való megismerkedést. A határon átlépve mindenki tudta, hogy egy új élményben lesz részünk, amelyet már Nagyváradon tapasztaltuk. Sok megfáradt arccal együtt csodáltuk a város utcáit és tereit, ahol az idegenvezetőnk rengeteg hasznos információval bombázott minket. Az ismerkedést a várossal a kanonok soron a Szent László Székesegyházzal kezdtük. Jártunk az Ady múzeumban, a Lorántffy Református Egyházi Központ kiállítótermében, később bepillanthattunk a nemrégiben felújított zsinagógába is. A városnézés után a szállásunk elfoglalása volt a célunk, amit a helyi kollégiumban kaptunk és a napot egy kiadós vacsorával zártuk egy helyi étteremben.

Bővebben...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen