Ezt mondta [...] az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka iúságától fogva... (1Móz 8,21)

Mert megjelent Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, és arra nevel minket, hogy megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat, józanul, igazságosan és kegyesen éljünk e világban... (Tit 2,11–12)

„A jövőd a te kezedben van” – pályaválasztási vásár Békéscsabán

A Békés Megyei Pályaválasztási Vásárt 2021. október 13-14-én rendezték meg Békéscsabán, a CsabaParkban.

„A jövőd a te kezedben van” szlogennel hirdette a Békés Megyei Kormányhivatal a pályaválasztás előtt álló általános iskolások segítése érdekében rendezett programot.

A kétnapos rendezvényen az érdeklődő fiatalok tájékoztatást kapnak pályaválasztásukhoz, pályaorientációjukhoz, de a pályakorrekció előtt állók ugyancsak számos hasznos információval gazdagodhatnak.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium is részt vett kiállítóként a programon. A számukra kijelölt standon bemutatták a gimnáziumi képzést, az iskolában folyó munka mellett tájékozódhattak az odalátogató kisdiákok az iskola kiemelt programjairól, mint pl. a szalagvató és a Vajda Gála; a kiemelkedő sportéletről; a választható szakkörökről, mint pl. a színjátszás és programozás; valamint a németországi, finnországi és erdélyi testvériskolai kapcsolatokról is.

Bővebben ...

Befogadást nyertek a legfiatalabbak

Iskolánk életében fontos hagyománya és múltja van a rituális közösségi alkalmaknak. Három éve, hogy igazgató asszony és gimnáziumunk iskolalelkésze bevezette – nem csak kibocsátani kell a diákokat, hanem befogadni is. Az alkalom így kapta a befogadó istentisztelet nevet.

A befogadó istentisztelet mindig a gyíkavató után következik, ugyanis az utóbbi programon vicces keretek között lesznek az újoncok hivatalosan is iskolánk tagjai, míg az istentisztelet már egy emelkedettebb hangulatú hivatalos befogadás.

A kezdőének után, melyet az iskola diákjai immáron közösen énekeltek „napfelkeltétől”, következett a híres 25. Zsoltár, majd a Szentlélek segítségül hívása.

Bővebben ...

Gyíkokból lett igazi Vajdások

2021. október 8-án, pénteken megrendezésre került a gyíkavató, a kilencedikesek beavatása. Az osztályok már hetek óta készültek erre a napra, mert a végzősök bőven ellátták őket előzetes feladatokkal. Minden osztály forgatott egy filmet, készített egy osztályzászlót, verset írt a végzősök tiszteletére, és betanultak egy táncot a tizenkettedik évfolyam által összevágott retro zenékre.

A retro stílus a gyíkok pénteki ruházatán is tükröződött, a lányok fényes trapéznadrágokban vagy A vonalú szoknyákban, a fiúk kockás ingben és susogós úszónadrágokban jöttek az iskolába, könyveiket diplomatatáskában vagy retro reklámszatyrokban hozták.

A gyíkok „szívtatása” egész délelőtt folytatódott különböző módon, ezt vicces feladatokkal oldották meg a kilencedikesek, pl. végigvonultak az iskola épületében énekelve, az asztal tetején táncoltak, de volt, aki lemosta a végzősök autóját, a szerencsések még 12. évfolyamos németórán is részt vehettek.

Bővebben ...

Két világ között

Az idei tanévben 2021. október 7-én a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban került megrendezésre az „osztályfőnöki roadshow” az Evangélikus Pedagógiai Intézet támogatásával.

Az osztályfőnöki szakmai napra Békés megye evangélikus iskoláiból érkeztek vendégek, nevelési munkaközösségvezetők és osztályfőnökök. A találkozó programjának szervezője volt Kovácsné Jakus Katalin osztályfőnöki tantárgygondozó Aszódról, illetve Budapestről Gáspárné Vágási Julianna az EPSZTI igazgatóhelyettese, pedagógiai szakértő.

„Két világ között” címmel drogprevenciós előadáson vettek részt a gimnázium 11.B és 11.C osztályos tanulói. Őrfalvi Gusztáv motivációs tréner és moderátora, Pintér Ildikó kommunikációs tréner és tanár közreműködésével rendhagyó módon kérdez-felelek formában történt az előadás. A drogprevenciós program során Őrfalvi Gusztáv élettörténetét ismerhettük meg, aki „két világ között” a drogfüggőségtől a fitneszbajnoki címig jutott el. 

Bővebben ...

Evangélikus DÖK találkozó

Idén is megrendezésre került 2021. október 1-jén az országos Evangélikus Diákönkormányzati Találkozó, rendhagyó módon egynapos volt ez az esemény, és Budapesten rendezték meg. Iskolánkat Jani Kata, a DÖK elnöke, Pető Antónia elnökhelyettes, 12. évfolyamos diákok, Kita Erzsébet DÖK segítő pedagógus és Zahorecz Pál iskolalelkész képviselték. Az eseménydús napot nyitó áhítatot Zahorecz Pál iskolalelkészünk tartotta,  aki egy logikai feladvánnyal is szemléltette, hogy merjünk kilépni komfortzónánkból. Ezt erősítették meg a későbbi előadók is, Wágner Jenő mediátor, tréner és Szabó Pál tanító. Az előbbi a konfliktusokról tartott előadást gyakorlati feladatokkal, az utóbbi a kommunikációs csapdákról beszélt.

Bővebben ...

„Az Élet kenyere” flashmob

Egyházunk zsinata 2019 májusában cselekvési tervet fogadott el, amelyben az eredetileg 2020-ra tervezett "Az úrvacsora éve" projekt részeként kitűzte egy a témával kapcsolatos iskolai verseny megtartását is. A pandémia időszakában -mint oly sok minden- ez sem valósult meg az eredetileg tervezett időben. Azonban most az EPSZTI  meghirdetett egy két fordulós középiskolai csapatversenyt "Az Élet kenyere" címmel az úrvacsora témájáról. A verseny első fordulója online kerül megrendezésre, a döntő pedig reménység szerint már személyes jelenléti alkalom lesz 2022 kora tavaszán.

Bővebben ...

Minikoncert a zene világnapján

A zene világnapja alkalmából a gimnázium tanulói minikoncertet adtak diáktársaiknak az Evangélikus Újtemplomban 2021. szeptember 27-én. 

A repertoár igen változatos volt, a klasszikusoktól a modern darabokig széles volt a paletta. 

Weisz Tímea és Garai Hajnal saját gitárkíséretével adta elő a The Animals A felkelő nap háza című dalát. 

Bővebben ...

Nagy emberekre emlékeztünk

Eredetileg 2020. október 9-én került volna sor id. Boczkó Dániel emléktáblája és id. Gyímesi János mellszobrának avató istentiszteletére. Aztán jött a COVID-19 újabb hulláma, a karantén, egyszóval győzött a járvány 1 : 0-ra.

2021. szeptember 24-én egyenlítettünk, vagyis megtartottuk a közel egy éve elmaradt ünnepi alkalmat. Hagyományainknak megfelelően az iskolazászlót követve vonult be a feldíszített Újtemplomba az ünneplő közönség. A késődélután házigazdái Kitajkáné Szántai Mária igazgató asszony és Sonkoly János, a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre elnöke voltak. Iskolánk egykori diákja, Kondor Péter püspök úr hirdetett igét, majd megáldotta a résztvevőket.

Ünnepi műsorunk keretében előbb Borbély Máté vázolta fel az iskolaalapító id. Boczkó Dániel életútját, majd Mester Dóra ismertette kivonatosan a magyar kosárlabdázás halhatatlanjának, id. Gyímesi Jánosnak élettörténetét.

Hírességeinket tisztelték meg ifjú művészeink tanáraik közreműködésével és segítségével. Garai Hajnal saját gitárkísérettel adta elő Sík Sándor Az andocsi Máriához című versét, melyhez az Ismerős Arcok együttes komponált zenét.

Bővebben ...

Régi történetek új köntösben

Az Evangélikus Egyház minden évben támogatja tanintézményei tehetséges diákjait. A Sztehlo- és Schedius-ösztöndíjakra olyan tanulók pályázatait várják, akik tanulmányi vagy művészeti, esetleg közösségi szinten kiemelkednek társaik közül, tevékenységükhöz pedig anyagi segítséget szeretnének kapni.

A tavalyi évben iskolánk két diákja, Medvegy Hajna és ikertestvére, Réka sikeres pályázatot adott be. Mindketten hosszú évek óta a művészeti iskola tanulói is, számos képzőművészeti versenyen szerepeltek korábban is eredményesen. Ráadásul a pályázati anyagukban nem kis vállalást fogalmaztak meg: Luther Márton állatmeséit szerették volna digitális könyvként megjelentetni. A mesék szövege adott volt, hiszen olvashatóak különböző kiadványokban. Az egyes történetekhez azonban a lányok saját maguk készítettek illusztrációkat, melyekkel igyekezték megragadni a szereplők, figurák sajátosságait, vagy pusztán egy újfajta látásmód szerint akarták láttatni a mesék lényegét.

Bővebben ...

Tanévkezdés kiváló eredményekkel

A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2021. szeptember 1-jén tartotta ünnepélyes tanévnyitó istentiszteletét az Evangélikus Újtemplomban.

Az elmúlt tanév több hónapos online oktatása után örömmel érkeztek a tanulók az iskolába a minél hosszabb jelenléti oktatás reményében. A tantermekben már fél héttől foglalták a tanulók a számukra kívánatos helyeket!

Az iskolai zászlót követve 355 tanuló (közöttük 86 kilencedikes) vonult át a templomba a tanévnyitóra, ahol Zahorecz Pál iskolalelkész tartott ünnepi istentiszteletet. Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt 2. levelére hivatkozva elmondta, hogy nem tudhatjuk, mit tartogat ez a tanév számunkra, de mindenkinek van egy hivatása. A tanév feladata, hogy mindenki találja meg a hivatását.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen