Uram, te vagy a mi Istenünk, mutasd meg, hogy ember nem tehet ellened semmit! (2Krón 14,10c)

Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem. (2Kor 12,9b)

EU-s táblák nyomában

Az idei Reál hét egyik legsikeresebb kihívásának a pályázati támogatásokat igazoló táblák felkutatása bizonyult.

A feladat mindössze annyi volt, hogy a városban járva a diákok fedezzék fel ezeket, minél többet gyűjtsenek be. Mint az egész heti programnak, ennek is az volt az alapgondolata, hogy mindenképpen szabad levegőre csaljuk a diákokat. Nyilván az 5 helyszín után beígért matek kisötös is csalogató volt, de a beküldött fotók nagy száma azt mutatja, hogy a legtöbben nem álltak meg a kötelező feladat teljesítésénél, hanem hajtottak a pontokért.

Bővebben ...

Erdők mélyén, búzaföldeken

A fényképek lehetővé teszik számunkra az elmúlt nyaralások, kirándulások egy-egy szeletkéjének, pillanatának megőrzését. Diákszemmel nézhetjük végig, milyen természeti szépségek érintik meg lelküket, hozzák elénk néhány percre a korábbi élményképeket. Folytatva a természetfotók bemutatását, most hol színes, megnyugtató erdők fái között találjuk magunkat, hol magas hegyek tetején állva fedezhetjük fel a csodás panorámát, vagy éppen a síkvidék hangulatos képében gyönyörködhetünk e fotók révén.

Bővebben ...

Téli utóhang

A reálhéten meghirdetett rajzi feladat lehetőséget adott a diákoknak tájfotózás keretében többféle témájú képek beküldésére. A következő kategória a télről szól: láthatunk hófödte pusztákat, magas hegyeket, befagyott Köröst, vagy éppen talajvízzel borított szántóföldet, Arborétumban telepített magas fákat, bokrokat, templomot. Lassan vége a nem túl zordra sikeredett télnek, mégis láthatjuk a benne rejlő szépet egy-egy jól megválasztott fénykép kapcsán.

Bővebben ...

A „kisgimitől” a „nanoszálakig” -ahogy az osztályfőnök visszaemlékezik

Luca 10 évesen lépte át a Vajda Péter Gimnázium küszöbét, hogy a nyolcosztályos évfolyamon megkezdje tanulmányit. Hullámos fürtökkel, mosolygósan, a tudásra éhesen vágott bele az előtte álló nyolc évbe. Természetességével, közvetlenségével hamar sok barátra tett szert, amelyek végigkísérték a 8 évét. Minden érdekelte, s nem elégedett meg az éppen eléggel, így kitűnő bizonyítványaiban számtalan dicséretet is begyűjtött minden évben. A kezdeti útkeresésben több tantárgyból is indult versenyeken, magyarból, matematikából, biológiából és kémiából, amelyekből már az általános iskolai éveiben is szép sikereket ért el, de aztán egyértelmű lett, hogy az utóbbiak nyertek. Gimnazista korában már tudatosan készült a továbbtanulásra.

Bővebben ...

Növényi indikátorok vizsgálata

Megkopott a digitális oktatás újszerűsége, egyre több diák kezdi elveszíteni a motivációját, olvashatjuk a megváltozott világunk elemzésével foglalkozó cikkekben.

 Sajnos, ezt mi magunk is, és magunkon is tapasztaljuk, előfordul, hogy gyakran lehangoltak vagyunk, depressziós tüneteket mutatunk, és az érdeklődésünk is csökken.

Mert az iskolai élet nemcsak a tanulásról szól, hanem a társas kapcsolatokról, a barátságról, a versengésről, a szerelmekről, a bulikról, és minden egyébről, ami egy kamasz normális fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Ez most mind elveszettnek látszik.

Bővebben ...

Kutyasuli

Február 24-én az időjárás is kegyes volt hozzánk, és meleg napsütésben sétálhattunk ki a kutyaiskolához. A Reál(2)Hét egyik programjaként lehetőségünk volt egy foglalkozáson részt venni, ahol szakemberek iránymutatásával végezhettünk különféle feladatokat kutyáinkkal.  Nagyon jó hangulatban telt a foglalkozás, és a kutyák is rendesen viselkedtek, ami azt mutatja, hogy a gazdik otthon is sokat foglalkoznak házi kedvenceikkel. Ráadásként még egy agility bemutatót is megtekinthettünk, ahol póráz nélkül sokféle különböző feladatot végzett el kutya és gazdája pl: a gazda őrzése és védelme. Láttuk, hogy van hova fejlődnie kutyáinknak engedelmesség terén is… 

Bővebben ...

Szarvas titkai nyomában

Iskolánk diákja volt Mendöl Tibor, a hazai településföldrajz "atyja". Első munkáinak egyike: Szarvas város földrajza. Az idei rendkívüli Reál 2hét keretében városismereti feladatot is kaptak tanulóink.

Gyönyörű városunkban sok olyan emléktábla van, ami mellett nap, mint nap elmegyünk. Arra kértük diákjainkat, hogy egy feladatlap segítségével járjanak végig egy kijelölt útvonalat! Minden helyszínen szelfit kellett készíteni, és egy, a helyszínhez kapcsolódó kérdésre kellett válaszolni. Szükség volt informatikai ismeretekre is: a feladatlapot le kellett tölteni és Adobe Acrobat Reader segítségével megnyitni, a feladatlap egy kitölthető pdf űrlap volt. Minden kérdés után a rubrikába be kellett írni a választ, és a kérdésekhez tartozott egy-egy fotó feltöltésére alkalmas mező is.

Bővebben ...

Böjti - Húsvéti gondolatok

12Péter azonban felkelt, elfutott a sírhoz, és amikor behajolt, csak a lepedőket látta ott. Erre elment, és csodálkozott magában a történteken.”

/Lk 24, 12/

Keresztyén gyülekezet, szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban!

Nagyon izgalmas egy pillanatra megállni és visszatekinteni – mi volt egy esztendővel ezelőtt?

Oly sok terv és oly sok cél, melyet szerettünk volna megvalósítani és elérni. Aztán másképpen történt minden, és teljesen új korszak kezdődött mindannyiunk életében.

Ez nem csak egy olyan dolog, melyet egyedül a gyerekek éltek át, de kezdjük velük. Bezárt iskola, félelem, kétségek, rettegés és az újdonság és veszély felé vezető út beláthatatlan kanyarulatai.

Szülőkként is megtapasztaltuk, tudom, tudjuk. Otthonmaradás, online tér, home office és az összezártság néha már-már idegekig ható türelme szeretetteinkkel szemben.

Bővebben ...

Nemrég voltam vajdás diák - covidos verzió

Iskolánkban minden évben, februárban rendezzük meg a Reál Hetet. Nem szerettük volna idén sem, ha elmarad, ezért számos remek programmal készültünk.

A Reál Héten hagyományosan a „Nemrég voltam vajdás diák” sorozat keretében volt diákjainkat szoktuk vendégül látni, akik mesélnek egyetemi éveikről, felnőtt életükről, pályájukról, a lehetőségekről, amik a még gimnazista diákok előtt állnak.

Mivel idén a járványügyi helyzet sok minden mással együtt nagyon átírta a tanévünket és a lehetőségeinket, kicsit másképp folytatjuk ezt a hagyományt. Az egészségügyi felsőoktatásban tanuló volt diákjainkhoz fordultunk, hogy meséljenek nekünk arról, hogyan élték meg a koronavírus-járvány elleni védekezésben végzett munkát, mit csináltak, mi volt a feladatuk. Azt szerettük volna, hogy tanulóink elsőkézből kaphassanak beszámolókat azoktól, akik maguk is helyt álltak és tették a dolgukat.

A kapott beszámolókból egy cikket terveztünk készíteni a honlapra, de olyan személyes írások és részletes beszámolók születtek, hogy nagyon nehéz lett volna csak részleteket kiragadni belőlük. Ezért úgy döntöttünk, hogy minden írást teljes terjedelmében közlünk.

Bővebben ...

Télből a tavaszba?

Hagyományosan február közepén kerül megszervezésre a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban a Reál hét. Ebben az évben a körülmények miatt természetesen ezt is más formában kellett megszervezni.

Az alapötlet az volt, hogy a digitális munkarendben megfáradt, monitorok elé kényszerült diákokat csaljuk ki a szabadba. Ezért minden programot úgy terveztünk, hogy ahhoz rövidebb-hosszabb időre ki kelljen mozdulni a diákoknak. Sok-sok ötletünk volt, mik lehetnek ezek a természettudományos tantárgyakhoz kötődő kihívások. Elkészült a tervezet. Akkor az időjárás még zordabb arcát mutatta, ezért féltünk, hogy nem minden szabadtéri programot lehet sikeresen megvalósítani. Az időjárás okozta bizonytalanság miatt az idei Reál hétből egy két hetes programsorozat lett. Így történhetett, hogy a múlt heti nyitó programon még igazi téli képek készülhettek, ezen a héten már tavaszi napsütésben zajlottak az események.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen